Objavljeno: 30. 11. 2022. u 09:44
Administrator

Studenti koji pohađaju kolegij Mediji i Domovinski rat (nositelj: prof. dr. Stjepan Ćosić, akademik i izvoditelj: dr. sc. Goran Radoš) u kinu CCE 28. studenoga 2022. godine odgledali su najnoviji hrvatski igrani film ratnoga žanra "ŠESTI AUTOBUS" snimljenog po istinitim povijesnim događajima iz Domovinskoga rata koji su se zbili tijekom i uslijedili nakon velikosrpske okupacije Vukovara 1991. godine. U svrhu sintetiziranja i produbljivanja novih spoznaja u svezi s povijesno nedvojbeno strateškom obranom istočne Hrvatske u Vukovarskoj bitci koja je neprijatelju neplanirano uzrokovala usporavanje prodora k središnjoj i zapadnoj Hrvatskoj te značajan gubitak okupacijske vojne i paravojne sile koju su htjeli nadoknaditi činjenjem ratnih zločina, represalija i zločinima u ratu nad hrvatskim i drugim narodima. Studenti studija komunikologije i povijesti uočili su nužnost snimanja, proizvodnje i gledanja te snagu utjecaja medijskih filmskih/video uradaka s tematikom iz Domovinskog rata koji mogu osvjestiti kulturu sjećanja i prinositi razumijevanju hrvatskog identiteta u svrsi demokratskog razvoja hrvatskoga društva i države nastale u iznimno izazovnim povijesnim i političkim okolnostima - sloma komunističkog političkog sustava u Europi, desolucije jednopartijske države i upravljanja, jednosmjernog informiranja tzv. radničke klase, te etatiziranih medija u partijskom vlasništvu, a u konačnici nametnutim ratom protiv teško naoružane i brojčano višestruko nadmoćne vojne sile (tzv. JNA) i velikosrpskih pobunjenika unutar hrvatskih međunarodno priznatih državnih granica. Predstavi su nazočili i studente Odsjeka za komunikologiju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu pozvali članovi Kluba veterana 148. brigade HV, Zagreb TRNJE.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic