Objavljeno: 16. 11. 2022. u 13:11
Administrator

U utorak 15. studenog u Knjižnici Fakulteta hrvatskih studija održano je javno predavanje “SPOMEN DAN VUKOVAR – POSVEĆENO PUKOVNIKU DANIJELU REHAKU”. Na predavanju su nazočili studenti Hrvatskih studija, kao i članovi društva Lucius koji su imali priliku saznati o pravoj važnosti grada Vukovara i same bitke za Vukovar kao prekretnice rata te o vukovarskom branitelju Danijelu Rehaku.
Danika, kako su ga prijatelji zvali, je tijekom rata završio u srpskim koncentracijskim logorima, ali je do kraja ostao pozitivan i nikada nije imao mržnju prema agresorima. Nakon rata, je postao dugogodišnji predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora te se na različite načine zalagao da se istina o Domovinskom ratu nikad ne zaboravi.
Kao zaključak predavanja, profesor Jurković je pročitao jedan od posljednih Rehakovih govora, izgovorenih na obilježavanju 26. obljetnice akcije Oluja u Kninu:
“Dragi prijatelji, budimo ponosni što pripadamo generaciji koja je sudjelovala u povijesnom vremenu stvaranja hrvatske države. Hrvatske će biti i kad nas više ne bude, a dok smo tu, smognimo snage zajedništvo iz rata prenijeti na mlade. I mi smo bili mladi, bilo nam je teško, ali nismo odustajali. Za slobodu smo se morali boriti i zato smo u Kninu.”

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic