Objavljeno: 2. 11. 2022. u 10:55
Tamara Bodor

 

 

Dana 26. listopada 2022. godine studenti treće godine studija demografije i hrvatskoga iseljeništva s Fakulteta hrvatskih studija u pratnji profesorice Tamare Bodor nazočili su kao promatrači 15. sjednici Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Hrvatskoga sabora pod predsjedanjem predsjednice Odbora mr. sc. Zdravke Bušić. Sudjelovanje na sjednici odvilo se u okviru kolegija Integracija Hrvatske i iseljeništva te Hrvati u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici su članovi Odbora raspravljali o Izvješću o provedbi Deklaracije Hrvatskoga sabora o položaju hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu koje je podnio predstavnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH. Pri tome je istaknuto da Republika Hrvatska podupire suverenitet, integritet i teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine kao i da je uložila i ulaže značajne napore te podupire provedbu izborne i ustavne reforme kao jedan od ključnih koraka za suzbijanje nejednakosti i diskriminacije. Imajući na umu dugogodišnju majorizaciju Hrvata u Bosni i Hercegovini istaknut je značaj angažmana Republike Hrvatske čiji je krajnji cilj ostvarivanje jednakopravnosti svih triju konstitutivnih naroda. Osim toga, u kratkim je crtama predstavljen obujam djelovanja Vlade Republike Hrvatske i tijela državne uprave kroz aktivnosti i projekte usmjerene na stipendiranje studenata, financiranje javnih ustanova hrvatskoga naroda, izgradnju komunalne infrastrukture, sufinanciranje rada veteranskih zadruga, zalaganje za dodjelu europskih sredstava za kontrolu granice i brojne druge projekte.

Na sjednici je sudjelovao i zamjenik državnoga tajnika Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Dario Magdić. Tom je prigodom prisutnima kazao kako je i u 2021. godini Ured provodio programe i projekte usmjerene na potporu Hrvatima u Bosni i Hercegovini, točnije na jačanje položaja i unaprjeđenje kvalitete njihova života.

Nakon provedene kraće rasprave, uslijedilo je glasovanje kojim je Odbor odlučio predložiti Hrvatskome saboru prihvaćanje Izvješća, čime je sjednica završena.

David Car i Martina Miljak

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic