Objavljeno: 26. 10. 2022. u 22:10
Administrator

Studenti III. godine kroatologije, prošle su subote u sklopu kolegija Hrvatska likovna umjetnost pod vodstvom profesorice Magdalene Getaldić posjetili Muzej grada Zagreba u kojem su imali predavanje o nastanku i povijesti grada Zagreba. Muzej je godine 1907. osnovala Družba „Braća hrvatskoga zmaja“. U stalnom postavu, muzej broji više od 4500 izloženih predmeta. Naši studenti slušali su predavanje o nastanku Zagreba, koji je krajem XI. stoljeća bio veće naselje u podnožju kaptolskoga brežuljka. Tada su gospodarski i politički uvjeti pogodovali osnutku Zagrebačke biskupije, a hrvatsko-ugarsko kralj Ladislav I. Arpadović godine 1094. utemeljio je Zagrebačku biskupiju. Posvjedočili smo i kasnijem dokumentu ostrogonskoga nadbiskupa Felicijana gdje se godine 1134. po prvi puta spominje ime grada Zagreba. Kroz prikaz povijesti, razne izloške i isprave prikazano je osnivanje biskupskih i kaptolskih naselja. Izložena je svečana povelja Zlatna bula iz 1242. kojom je Bela IV. privilegirao svoje podanike, građane i trgovce došljake kojom Gradec postaje slobodni kraljevski grad.

Saznali smo puno detalja o povijesti i gradnji Katedrale koja je najznačajniji spomenik ne samo povijesti Zagreba nego i cijele sjeverne Hrvatske. Na mjestu manje crkve, izgrađena je trobrodna romanička katedrala u XII. stoljeću. Nakon prodora Tatara, ona je izgorjela u požaru, nakon čega je Stjepan II dao  polovicom XIII. stoljeća sagraditi kapelicu Sv. Stjepana Prvomučenika. Nedugo nakon, biskup Timotej izgradio je novu trobrodnu gotičku katedralu sa sakristijom. Izložen je i stari očuvani kameni figuralni portal koji je značajan spomenik XVII. stoljeća i predstavlja izuzetan primjer spoja neoromanike i zreloga baroka. Nakon razornog potresa godine 1880. koji je jako oštetio katedralu, ona Bolléovom obnovom dobiva novi neogotički izgled s dva visoka tornja podignuta 1887. godine.

Nakon muzeja, studenti su prošetali Gornjim gradom i posjetili Kamenita vrata, crkvu Svetoga Marka i crkvu Sv. Katarine te se upoznali s njihovom poviješću. Kod Kamenitih vrata saznali su detalje o slici Blažene Djevice Marije, jedinom predmetu koji nije izgorio u velikom požaru te analizirali skulpturu Zlatarevo zlato, djelo kipara i medaljera Ive Kerdića. Daljnjom šetnjom na Trgu svetog Marka čuli su o povijesti crkve koja je izgrađena u XIII. stoljeću, njezinu najvrjednijem dijelu, raskošnom gotičkom portalu napravljenom u XIV. stoljeću. Saznali su i o povijesti pojedinih palača, kao što je palača Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch. Nakon obilaska trga, studenti su se uputili prema crkvi Sv. Katarine, baroknoj građevini koju je nakon potresa 1880. obnovio Herman Bollé. Ona je obnovljena i netom prije potresa 2020. godine, ali je nažalost ponovno stradala. Studenti su terensku nastavu završili šetnjom po Strossmayerovom šetalištu i skulpturom Ivana Kožarića „Matoš na klupi“ koja je postavljena 1972. godine.

Rea Ivanić, studentica III. godine kroatologije

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic