Objavljeno: 21. 9. 2022. u 09:22
Administrator
predstavljanje knjige prof. Džinića
foto: Mirko Cvjetko, MH

 

Od 15. do 18. rujna 2022. godine organiziran je prvi Festival knjige Matice hrvatske. Spomenuti događaj je na dostojanstven način pobudio želju za životom duha hrvatske kulture i nacije, kao i za uvažavanje čelične snage volje iza višedimenzionalne osebujnosti hrvatskog pjesničkog, književnog i znanstvenog intelekta. U bogatstvu cjelodnevnog rasporeda organizirana su predstavljanja knjiga za 40-tak novih izdanja, izložbe izabranih knjiga pojedinih ogranaka Matice hrvatske i nekolicine prijateljskih institucija, a svake večeri u 21:00 sati održan je i poseban koncert. Prvi dan bio je to Koncert Mališani!: Malo klasičnog rocka, drugi dan Koncert: Cantores Santi Marci, treći Koncert: Klapa Larus, a posljednja večer događaja obilježena je Koncertom Učenika Glazbenog učilišta “Elly Bašić”.

Na spomenutom događaju, čast sudjelovanja pridana je i Fakultetu hrvatskih studija kao jednom od akademskih stupova hrvatske kulture i identiteta. Već prvi dan Festivala održano je predstavljanje knjige izv. prof. dr. sc. Ive Džinića  Dinamika razvoja kulture. Tragedija-drama-ironija koja predstavlja jasan orijentir u širokom polju višestrukih definicija kulture, i uz to predlaže mogući entuzijazam temeljen na sokratovsko ironičnom pristupu kulturi prilikom plivanja u moru neiscrpnih valova nesigurnosti kasnog modernizma kojeg karakterizira izobilje informacija i organska podjela rada. Uz to organiziran je i štand za prodaju naslova u izdanju Fakultet hrvatskih studija koji je bio aktivan svaki dan Festivala.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic