Objavljeno: 9. 9. 2022. u 14:51
Administrator

U Matici hrvatskoj u Zagrebu od 15. do 18. rujna 2022. održava se Prvi festival knjige pod sloganom „Matica dobrih knjiga". Tijekom četiri festivalska dana predstavit će se četrdesetak novih izdanja, a posjetitelji će moći uživati u koncertima i izložbi. Festival se svečano otvara u četvrtak, 15. rujna 2022. u 11 sati (Ulica Matice hrvatske 2).

Osim Matice i njezinih ogranaka na Festivalu će sudjelovati i gosti – nakladničke kuće: Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Alfa, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatska sveučilišna naklada, Verbum i Hrvatski institut za povijest.

Na otvaranju Festivala Matica hrvatska predstavit će Izabrana djela Ive Brešana, a u glazbenom dijelu nastupit će violinistica Noami Konforta. Uslijedit će predstavljanje knjige Matičina ogranka u Dubrovniku Otok na kojem cvjetaju limuniVrtovi nadvojvode Maksimilijana Habsburškog na otoku Lokrumu. Prigodnim programom obilježit će se i 180 godina od prvoga broja časopisa Kolo (1842.–2022.), najtrajnijega hrvatskoga časopisa za književnost, umjetnost i kulturu.

U nastavku, upoznat ćemo se sa Sabranim djelima Ivane Brlić-Mažuranić (Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Brodu), poezijom Dragana Gortana (Pazin), Molitvenikom hrvatskih pjesnika II (Zaprešić), povijesnim romanom Grof Janković (Požega) i putopisom Križevački liječnici u pohodu Egiptu (Križevci).

U večernjem programu, Fakultet hrvatskih studija predstavit će knjigu prof. Ive Džinića Dinamika razvoja kulture. Tragedija-drama-ironija, Hrvatska sveučilišna naklada novi roman Dine Milinovića Orfelin, a na kraju prvoga festivalskoga otvorit će se izložba i održati koncert.

Od ostalih dana valja izdvojiti predstavljanje jedne od zadnjih knjiga akademika Viktora Žmegača, Vrhunski europski romani, kao i časopisa Republika (Društvo hrvatskih književnika), Književna revija (Ogranak Matice hrvatske u Osijeku), Riječi (Sisak), Zadarska smotra (Zadar), dok će Hrvatski institut za povijest predstaviti History of Croats, br. 2, Verbum nagrađivani roman Bakhita, a nakladnička kuća Alfa esej Jacques Maritain: Kršćanstvo i demokracija.

Promocije moderiraju Zrinka Turalija Kurtak, Tamara Džebić Šaljan, Luka Šeput i Božidar Petrač.

Detaljan program i informacije o pojedinačnim predstavljanjima bit će dostupne na mrežnim stranicama Matice hrvatske.

Program

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic