Objavljeno: 25. 8. 2022. u 20:36
Uređeno: 30. 8. 2022. u 08:08
Administrator

Njemački savezni parlament u suradnji s Humboldtovim sveučilištem u Berlinu, Slobodnim sveučilištem u Berlinu i Tehničkim sveučilištem u Berlinu poziva na međunarodnu parlamentarnu stipendiju na pet mjeseci u Berlin.

Međunarodna parlamentarna stipendija namijenjena je visoko kvalificiranim i politički zainteresiranim mladim ženama i muškarcima koji su voljni nakon završenoga programa vratiti se u svoju domovinu te aktivno i odgovorno sudjelovati u oblikovanju njezine demokratske budućnosti.

Njemački parlament pruža mladim ljudima mogućnost da tijekom trinaest tjedana rada kod jednoga od zastupnika upoznaju njemački parlamentarni sustav i političke tijekove donošenja odluka kao i mogućnost da steknu praktična iskustva u području parlamentarnoga rada. Stipendiste bira nezavisna izborna komisija Njemačkoga parlamenta.

Program traje ukupno pet mjeseci, od 1. ožujka do 31. srpnja 2023., i sastoji se predavanja, seminara i prakse kod jednoga zastupnika u Njemačkom parlamentu.

Na početku programa tri berlinska sveučilišta uvode sudionike programa u akademski život u Berlinu, a uprava Parlamenta daje uvid u parlamentarni rad. Stipendisti su u ljetnom semestru upisani kao studenti na Humboldtovom sveučilištu u Berlinu. Ako žele, mogu se dodatno upisati na i neko drugo berlinsko sveučilište. Za vrijeme ljetnoga semestra mogu pohađati do dva kolegija na Humboldtovom sveučilištu u Berlinu ili na nekom drugom berlinskom sveučilištu. Stipendisti također sudjeluju u znanstvenim popratnim programima Slobodnoga, Humboldtovoga i Tehničkoga sveučilišta. Sastavni dio programa su umrežavanje s više od 120 drugih stipendista iz 50 zemalja te predavanja i seminari u političkim zakladama na kojima se dobiva uvid u politički, gospodarski i kulturni život u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Stipendisti se na cjelodnevnoj praksi kod zastupnika u Njemačkom parlamentu imaju priliku upoznati s različitim zadaćama koje obavljaju uredi zastupnika. Pri tom je važno aktivno sudjelovanje: u to se ubrajaju stručne pripreme, sastavljanje govora, članaka i pisama, priprema sjednica i obavljanje tajničkih poslova. Osim toga, stipendisti svoje zastupnike prate na sjednice odbora, klubova zastupnika i ostalih parlamentarnih tijela te dobivaju uvid u interni način funkcioniranja, odnose i tijek procesa u parlamentu. Nadalje, previđen je posjet i izbornom okrugu zastupnika u čijem su uredu stipendisti na praksi.

Stipendija obuhvaća besplatan smještaj, troškove putovanja u Berlin, zdravstveno osiguranje, osiguranje od posljedica nezgode, osiguranje od odgovornosti i mjesečnu potporu od 500 eura.

Uvjeti su: hrvatsko državljanstvo, rođen/a nakon 1. ožujka 1993.; završen preddiplomski ili diplomski sveučilišni studij; poznavanje njemačke politike, društva i povijesti; politička i društvena angažiranost; vrlo dobro poznavanje njemačkoga jezika (najmanje razina B2 prema Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike).

Rok za prijavu na natječaj je 31. kolovoza 2022.

Opširnije obavijesti o natječaju za pristupnike iz Hrvatske

 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic