Objavljeno: 15. 6. 2022. u 23:09
Administrator

Pročelnica Odsjeka za povijest Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mirjana Matijević Sokol primila je počasni doktorat (honoris causa) Sveučilišta u Splitu u srijedu 15. lipnja 2022. u velikom amfiteatru Medicinskoga fakulteta u Splitu. Počasni doktorat profesorici Matijević Sokol dodijeljen je na prijedlog Filozofskoga fakulteta u Splitu zbog ukupnoga znanstvenoga, nastavnoga i institucijskoga prinosa hrvatskoj historiografiji te angažmanu pri utemeljenju i podizanju splitskoga Odsjeka za povijest. Na taj način Filozofski fakultet u Splitu želio se odužiti profesorici Matijević Sokol zbog njezine profesionalne i osobne povezanosti s tim fakultetom i Sveučilištem u Splitu.

Mirjana Matijević Sokol rođena je 1. lipnja 1952. u Splitu. Osnovnu školu završila je u Solinu, a klasičnu gimnaziju u Splitu. Na Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu upisala se 1971. godine, diplomiravši studij arheologije i latinskoga jezika i književnosti 1976. godine. Od 1977. do 1997. radila je kao stručnjak za srednjovjekovnu građu u Zavodu za povijesne znanosti JAZU u Zagrebu (od 1992. HAZU). Godine 1985. obranila je magistarski rad iz povijesti Toma Arhiđakon o početcima crkvene organizacije u srednjovjekovnom Splitu pod mentorstvom profesorice Nade Klaić. Od 1986. godine u zvanju je znanstvenoga asistenta. Doktorsku disertaciju Toma Arhiđakon i njegovo djelo, izrađenu pod mentorstvom akademika profesora Tomislava Raukara, obranila je 2. ožujka 1999. godine. U znanstveno-nastavna zvanja docenta, izvanrednoga profesora i redovitoga profesora izabrana je 1999., 2004. i 2009. godine. Vanjski je suradnik Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu, Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta u Zagrebu i Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža u Zagrebu. Od 2018. godine stalni je zaposlenik Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Istaknuta je hrvatska povjesničarka čiji je istraživački interes usmjeren na pitanja hrvatskoga srednjovjekovlja, pomoćnih povijesnih znanosti te posebno na prošlost Splita i Dalmacije.  

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic