Objavljeno: 6. 6. 2022. u 08:46
Administrator

U srijedu 8. lipnja 2022. u 10 sati u čitaonici Knjižnice Fakulteta hrvatskih studija (Borongajska cesta 83c/1 u Zagrebu) otvara se izložba Gipsoteka Antuna Bauera. Izložbu će otvoriti obnašatelj dužnosti dekana akademik Stjepan Ćosić. Izložba se otvara u prigodi 110. godišnjice rođenja Antuna Bauera u organizaciji Gliptoteke i Arhiva za likovne umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Izložbom se želi odati počast dr. Antunu Baueru (Vukovar, 18. kolovoza 1911. – Zagreb, 9. travnja 2000.), povjesničaru umjetnosti, arheologu, muzeologu, kolekcionaru i donatoru, koji je svojim vizijama, radom, brigom i donacijama utemeljio ili sudjelovao u osnivanju i radu niza kulturno-baštinskih institucija. Vlastitim darovanjima i prikupljenim umjetninama uz Gipsoteku (1937.) i Arhiv za likovne umjetnosti (1943.) utemeljio je i Galeriju umjetnina u Osijeku (1941.), Muzejski dokumentacijski centar (1955.), Galeriju umjetnina i Zbirku Bauer Gradskoga muzeja u Vukovaru (1959.) te je potaknuo osnivanje muzeja u Sisku (1943.), Iloku i Šarengradu (1951.).

Nakon što je po nalogu komunističkih vlasti godine 1947. rastavljen i srušen kip bana Josipa Jelačića, Bauer je pohranio i do 1990. očuvao njegove dijelove, omogućivši da se kip s povratkom demokracije vrati na glavni zagrebački trg.

Svjestan važnosti muzejske djelatnosti u razvoju baštinske identifikacije naroda, dao je poticaj i osnivanju poslijediplomskoga studija muzeologije (1965.) te je pokrenuo izdavanje muzeoloških časopisa Muzeologija (1953.) i Bilten Informatica museologica (1970.). Cijeli je život posvetio prikupljanju, čuvanju i promicanju hrvatske kulturne i umjetničke baštine, ugradivši svoje nasljeđe u temelje brojnih umjetničkih institucija. Njegove zamisli pratio je i organizacijski talent, pa je tako bio i inicijator obnavljanja Družbe Braća hrvatskoga zmaja (1990.). Za svoj je rad dobio republičku Nagradu za muzeologiju (1950.), Nagradu Hrvatskoga muzejskoga društva Pavao Ritter Vitezović 1986. te Nagradu za kulturnu obnovu razrušenih hrvatskih gradova 1999.

Gliptoteka i Arhiv za likovne umjetnosti HAZU prošle su godine organizirali virtualnu izložbu koja se može pogledati i u sklopu ove postavljene izložbe čije su autorice vanjska suradnica na studiju kroatologije Fakulteta hrvatskih studija dr. Magdalena Getaldić iz Gliptoteke, upraviteljica Arhiva za likovne umjetnosti Jasenka Ferber Bogdan i viša stručna suradnica Andreja Der-Hazarijan Vukić. Izložba je postavljena na Fakultetu hrvatskih studija zahvaljujući profesorici Jasni Jeličić Radonić.

Katalog izložbe može se vidjeti ovdje.

Prva muzejska institucija koju je Bauer osnovao bila je Gipsoteka 1937. danas Gliptoteka HAZU, a izložbom se kroz prikaz njezine povijesti ukazuje na Bauerovo razumijevanje kulturne potrebe za takvim muzejom te na njegov muzeološki rad, organizaciju i sustavno promišljene prve postave Gipsoteke. U okviru muzeja osnovan je i prvi u Hrvatskoj Arhiv za domaću umjetnost. Bauer je svojim neumornim djelovanjem na brojnim kulturnim poljima, objedinivši stručni, znanstveni i pedagoški rad, uspostavio institucionalne okvire i prostore žive aktivnosti od iznimne važnosti za razvoj hrvatske kulture i umjetnosti.

 

Pozivnica.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic