Objavljeno: 13. 5. 2022. u 14:46
Administrator

U srijedu 11. svibnja 2022. na Fakultetu hrvatskih studija predavanje pod naslovom „Filozofija laži“  održao je etablirani norveški filozof Lars Fredrik Handler Svendsen. Prije početka izlaganja Svendsena je predstavio pročelnik Odsjeka za filozofiju i kulturu prof. dr. sc. Mislav Kukoč koji je u svojem predstavljanju napomenuo pitki stil pisanja koga njeguje gostujući predavač. Isti stil se očitovao i u predavanju u kome je Svendsen jasno razlučio nekoliko slojeva koji konstituiraju fenomen laganja općenito. Naime, tipično razumijevanje fenomena laži je da se on svodi na klasičnu opreku s pojmom istine, no Svendsen je ustvrdio kako je stvar zamršenija od navedenog te je laž suprotstavio pojmu istinitosti, dok je laž podijelio na laž i muljanje (bullshit). Distinkciju između laži i muljanja pronašao je u njihovom odnosu s istinitosti prema kome je laž nešto kada se poznaje istinito stanje stvari, ali se ono zakriva, dok je muljanje fiktivni prikaz stanja stvari bez ikakve brige o onome što je zaista istinito. Problematiku fenomena laži Svendsen je prikazao i kroz povijest filozofije te smo tako dobili pregled laži i njene funkcije kod filozofa kao što su Platon, Kant i Machiavelli. Kroz perspektivu povijesti filozofije Svendsen je prvo razmotrio etičku perspektivu laganja te je nakon toga prešao na političku perspektivu u kojoj je osim već spomentuih filozofa analizirao i neke suvremene primjere iz političkog života.

Nakon predavanja uslijedila je rasprava u kojoj su sudjelovali brojni studenti i profesori Fakulteta hrvatskih studija. Kroz niz zanimljivih pitanja, ali i odgovora koje na iste ponudio predavač, stvorila se iznimna količina interesa za temu. Bilo nam je iznimno drago ugostiti profesora Svendsena na našoj instituciji te se veselimo nekom njegovom budućem dolasku.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic