Objavljeno: 12. 4. 2022. u 17:30
Administrator

U čitaonici Knjižnice na Kampusu Borongaj u ponedjeljak 11. travnja 2022. otvorena je izložba „Čudo glagoljice na Fakultetu hrvatskih studija". Na otvaranju se okupilo četrdesetak nastavnika, studenata i građana, uključujući i dekana Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta izv. prof. dr. sc. Antu Bilića-Prcića. O glagoljici i njezinim spomenicima koji se nalaze diljem Hrvatske i čuvaju u kulturno-povijesnim ustanovama u devedeset gradova po svijetu govorio je prof. dr. sc. Darko Žubrinić, nositelj kolegija Hrvatski glagolizam na preddiplomskom studiju kroatologije i suautor izložbe. On je istaknuo kako je ovo do sada opsegom najveće izlaganje glagoljaškoga nasljeđa te vrste na jednom mjestu. Najavio je prevođenje panoa na engleski i mogućnost postavljanja izložbe u drugim sveučilišnim sredinama i po svijetu.

O djelovanju Društva prijatelja glagoljice prozborila je Mirna Lipovac, tajnica te udruge i suautorica izložbe.

Izložbu je otvorio dekan Fakulteta hrvatskih studija izv. prof. dr. sc. Ivo Džinić koji je istaknuo kako je glagoljica izraz jedinstvenosti hrvatske kulture. Cijeli govor dekana Džinića može se pročitati ovdje.

Pedeset i jedan pano izložen u knjižnici može se virtualno pogledati i ovdje.

Izložba ostaje otvorena do 9. svibnja 2022., a može se slobodno razgledati, najbolje ponedjeljkom i petkom od 13 do 16 sati.

 

pano s izložbe

Darko Žubrinić

Mirna Lipovac

Ivo Džinić

publika

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic