Objavljeno: 1. 4. 2022. u 15:20
Administrator

Knjiga „Krvavi tragovi velikosrpske ideologije na kraju XX. stoljeća“ predstavljena je u čitaonici Knjižnice Fakulteta hrvatskih studija u petak 1. travnja 2022.

Riječ je o jedinstvenom djelu koje prikazuje kontinuitet i ključne elemente velikosrpske ideologije od početka XX. stoljeća, kakvo hrvatski povjesničari do sada još nisu uspjeli objaviti, rekla je urednica knjige doc. dr. sc. Vlatka Vukelić. Istaknula je kako je autor Zlatko Pinter, između ostaloga, vrlo dobro opisao srbizaciju JNA, velikosrpsku medijsku propagandu uoči Domovinskoga rata, agresiju na Hrvatsku i njezine posljedice te politički pad Slobodana Miloševića. Autor pri tom koristi novinarsku britkost u izražavanju, jednostavnost, jasnoću i preciznost.

Biografske elemente o autoru iznijela je urednica i voditeljica na televiziji Laudato Nada Prkačin. Napomenula je kako je i sam autor bio dio priče progona vojvođanskih Hrvata i očevidac događaja uoči Domovinskoga rata. Zaključila je kako se isplati pročitati svaku stranicu Krvavih tragova, a knjigu je posebno preporučila onima koji žele znati stvarnu povijest Jugoslavije ili shvatiti aktualnu situaciju u Ukrajini jer je riječ o istoj metodologiji.

Na kraju je autor Zlatko Pinter zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli da knjiga ugleda svjetlo dana. Rezultat je to cjeloživotnoga prikupljanja podataka i brojnih informacija koji su se velikim trudom saželi na 700 stranica. Pinter je izrazio zadovoljstvo što će se knjiga koristiti kao udžbenik na Fakultetu hrvatskih studija te da će tako studenti kroz Krvave tragove doznati povijesnu istinu.
 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic