Objavljeno: 24. 3. 2022. u 11:51
Administrator

Petar Šarić


U nesreći ove situacije koja nas je sve zaprepastila drago mi je da smo ovom prilikom okupljeni kako bismo se oprostili od tragično stradalih kolega Nikole Michaela Sušca i Jerka Kučića.

Poznavao sam obojicu stradalih kolega. Često su dolazili u menzu kod studentskoga naselja Lašćine gdje boravim pa bismo se u više navrata našli na večeri i razgovarali o svakojakim temama. Svi smo studirali filozofiju pa su rasprave znale biti zanimljive. Obojica mi ostaju u sjećanju kao dragi ljudi puni energije, volje i znatiželje. Nikola je i u najtmurnijim danima zračio dobrotom i pozitivnom energijom bez trunke pesimizma, a Jerko je uvijek bio spreman za druženje i voljan pomoći kad je za to bilo potrebe.

Jerko je i u samom činu potrage jasno iskazao nesebičnu volju za pomoć drugima. Kao student na Fakultetu prepoznat je kao altruist koji je uvijek nastojao pomoći onima kojima je pomoć bila potrebna, bilo da se radi o čišćenju snijega pred fakultetom ili polasku u potragu za nestalim prijateljem. Ono po čemu svi Jerka mogu prepoznati je i njegova društvenost, uvijek je inicirao razgovore i komunikaciju među različitim ljudima te ih pozivao na redovna druženja. Energija i čvrsta volja koju je pokazao u svemu što je radio mogu ispisati list njegova mladenačkoga duha i požrtvovnoga karaktera.

Ono što im se dogodilo, tragedija je neviđenih razmjera. Dva mlada života ugašena, a cijeli život je tek bio pred njima.

Vjerujem da svi ponekad razmišljaju o smrti, koja se uvijek čini dalekom, ali na žalost nekad pokaže svoje lice i među nama bliskim osobama. Kad razmišljamo o životu pitamo se provodimo li vrijeme koje imamo na najbolji način sa pravim ljudima. Činjenica da se velik broj studenata nesebično ujedinio u brizi za Nikolu još prvoga dana od njegova nestanka, pa sve do velikoga broja nas koji smo se okupili ovdje danas u oproštaju od stradalih kolega, potvrđuje da su Nikola i Jerko uistinu kvalitetno provodili vrijeme s ljudima koji su ih cijenili i uživali njihovo društvo i prisustvo. Nedvojbeno je da su Nikola i Jerko svojom pojavom ostavili neizbrisiv trag na zajednicu Fakulteta hrvatskih studija. Oni dalje ostaju i žive u našim mislima kroz sjećanja o njihovim djelima, riječima, postupcima i vjerovanjima. Kada osvijetlimo taj kutak misli i prisjetimo ih se, od njih još puno toga možemo naučiti o prijateljstvu, odanosti, požrtvovnosti, poštenju, domoljublju i ispravnom životu.

 

Na komemoraciji 24. ožujka 2022.
Petar Šarić, predsjednik Studentskoga zbora Fakulteta hrvatskih studija, student druge godine diplomskoga studija filozofije i sociologije

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic