Objavljeno: 4. 3. 2022. u 09:59
Administrator

Ustavni sud Republike Hrvatske Odlukom U-II-7149/2021 od 15. veljače 2022. (Narodne novine, broj 25/22) potvrdio je pravilnost Odluke Dekanskoga kolegija od 13. studenoga 2021. da se od studenata Fakulteta hrvatskih studija ne zahtijeva predočenje dokaza o cijepljenju, preboljenju ili testiranju na bolest COVID-19. U svojoj je odluci Ustavni  sud prihvatio razloge zbog kojih se osporena odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 12. studenoga 2021. i 24. siječnja 2022. ne primjenjuje na studente prilikom boravka u prostorima visokih učilišta te je ocijenio ustavnopravno neprihvatljivim da pozivom na autonomiju sveučilišta pojedino visoko učilište može odlučiti drukčije, što se u praksi događalo (fakulteti Sveučilišta u Zagrebu: Filozofski, Kineziološki, Medicinski, Pravni, Prirodoslovno-matematički, Veterinarski; Ekonomski i Pravni fakultet Sveučilišta u Osijeku…). Stoga je Ustavni sud ukinuo točku IX. podstavak 3. odluke u dijelu koji je glasio: „osim ukoliko visoko učilište ne odluči drugačije“, a što je omogućavalo pojedinim fakultetima da svojim studentima nametnu takvu obvezu. Studenti oštećeni takvim postupanjem sada imaju pravo sukladno članku 58. Ustavnoga zakona o Ustavnom sudu od svojih visokih učilišta tražiti da ponište svoju neustavnu odluku i obeštete ih.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je 28. veljače 2022. Odluku o prestanku važenja Odluke o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznoga testiranja na virus SARS-CoV-2 te posebne sigurnosne mjere obveznoga predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti COVID-19 radi ulaska u prostore javnopravnih tijela (Narodne novine, broj 24/22) kojom su ukinute obveze testiranja na virus SARS-CoV-2 i posebne sigurnosne mjere obveznoga predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti COVID-19 radi ulaska u prostore javnopravnih tijela. Stoga se zaposlenici Fakulteta hrvatskih studija, vanjski suradnici i drugi posjetitelji Fakulteta od 1. ožujka 2022. nisu dužni testirati ni predočavati EU-digitalnu COVID-potvrdu.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je 25. veljače 2022. nove upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 vezano uz rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola prema kojima maske nisu obvezne tijekom nastave u učionicama, ali se i dalje preporučuju na hodnicima, stubištu i u javnom i organiziranom prijevozu. Isti je zavod 3. ožujka 2022. izdao preporuku za održavanje nastave na visokim učilištima u ljetnom semestru kojom se ukidaju sve mjere i preporuke za održavanje nastave na visokim učilištima u razdoblju pandemije bolesti COVID19 te da se visokoškolska nastava izvodi prema akreditiranome studijskom programu na klasičan, kontaktan način, kao nastava uživo, uz prisutnost nastavnika i studenta na visokom učilištu, odnosno u drugim ustanovama i okružjima (gdje se izvodi praktična nastava), kad je tako predviđeno silabom, izvedbenim nastavnim planom ili informacijskim paketom.

Na Fakultetu hrvatskih studija i dalje ostaju obvezne mjere prozračivanja prostorija (pet minuta na početku svakoga sata) i prijava slučajeva samoizolacije i zaraze na kvaliteta@fhs.hr.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS