Objavljeno: 24. 1. 2022. u 14:27
Administrator

U čitaonici Knjižnice Fakulteta hrvatskih studija 24. siječnja 2022. otvorena je izložba „Skulptura antičke Salone iz fundusa Gliptoteke HAZU“. Tom prigodom dekan Ivo Džinić obratio se okupljenima i rekao:

Salona, glavni grad rimske provincije Dalmacije, u središnjem dijelu istočne obale Jadrana, jedan je od najvažnijih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj. Osnivanjem Arheološkoga muzeja u Splitu, koji upravo slavi 200. obljetnicu postojanja, započinju arheološka istraživanja koja neprestano izazivaju pozornost svojim jedinstvenim otkrićima.

Antički velegrad pruža sve elemente rimske civilizacije i visoke kulturne razine o čemu svjedoče i brojne skulpture predstavljene na ovoj izložbi. To su u prvom redu portreti rimskih careva i carica čašćenih u kontekstu carskoga kulta – najpoznatija tzv. Solinjanka – portret carice Plautile, poznate u dvije inačice, kao i mramorni torzo cara Augusta. U hramovima su se nalazile skulpture božanstva poput Venere Victrix i zavjetni darovi među kojima se ističe skulptura dječaka u igri s psom te osobito skulptura satirâ u borbi s golemom zmijom.

U fundusu Gliptoteke HAZU čuvaju se replike skulptura antičke Salone koje su ovdje prikazane kao dio budućega postava nakon saniranja oštećenja od potresa.

Salona je mjesto početka kršćanstva na hrvatskom prostoru. Naime sv. Pavao u Drugoj poslanici Timoteju 4, 10 piše da je njegov učenik Tit pošao u Dalmaciju, a u Poslanici Rimljanima 15, 19 da je on osobno pronio evanđelje „od Jeruzalema pa uokolo sve do Ilirika“. Salona je mjesto u kojem su mučeni sv. Dujam i sv. Venancije. Fakultetu hrvatskih studija kao visokoškolskoj ustanovi koja je usmjerena istraživanju hrvatske kulture te civilizacijskoga i povijesnoga nasljeđa, sve su to razlozi za veliku radost i čast što može ugostiti jednu ovakvu izložbu. 

U pripremi izložbe sudjelovali su studenti Fakulteta hrvatskih studija, a Salona je nezaobilazan arheološki lokalitet u brojnim kolegijima naših studija kroatologije i povijesti.

Naše profesorice Mirjana Matijević Sokol i Jasna Jeličić-Radonić povezane su od ranih dana s ostatcima ovoga rimskoga grada. Ovom prilikom im zahvaljujemo na njihovu predanom istraživanju, kao i kolegici dr. sc. Magdaleni Getaldić na dovođenju ove izložbe na Fakultet hrvatskih studija.

Želim vam svima ugodne trenutke u razgledavanju izložbe i uranjanju u dio naše bogate prošlosti!

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS