Objavljeno: 20. 1. 2022. u 21:06
Administrator

Na današnji dan prije 405 godina (1617.) u Veneciji je umro Faust Vrančić. Prije svega, bio je hrvatski izumitelj te polihistor i leksikograf. Rođen je 1. siječnja 1551. u uglednoj šibenskoj obitelji, a na njegov je život izuzetno utjecao stric Antun Vrančić koji ga je uzeo k sebi na školovanje u Ugarsku te ga je kasnije poslao na daljnje školovanje u Padovu i Veneciju. Iz bibliografskih podataka Hrvatske enciklopedije Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, saznajemo da za vrijeme studija u Italiji pokazuje zanimanje za fiziku, matematiku i filozofiju. Sa svojim znanstvenim radom nastavlja u Ugarskoj nakon studija. Godine 1581. odabran je za tajnika habsburškog cara Rudolfa II. te na dvoru u Pragu okuplja suvremenike, elitu iz znanstvene i umjetničke domene.

Nakon smrti svoje supruge 1600. godine zaređuje se i postaje kraljevskim tajnikom za Ugarsku i Transilvaniju. Nakon odlaska iz kraljevske službe zbog nezadovoljstva, odlazi u Rim gdje se odriče biskupske časti te se bori protiv reformacije. Zbog doprinosa svojom knjigom o strojevima dobiva povlastice od francuskog kralja Luja XIII. i toskanskog vojvode Cosima II. de’ Medicija 1615. godine. Iste je godine u Rimu obolio te na putu prema rodnome Šibeniku umire u Veneciji 1617. godine.

Vrančićevo kapitalno životno djelo je Novi strojevi, odnosno Machinae novae, s kojim je stekao slavu i za života. Za hrvatsku kulturu i prepoznatljivost te razvoj jezika iznimno je važno djelo: Rječnik pet najodličnijih europskih jezika, latinskoga, talijanskoga, njemačkoga, dalmatinskoga i ugarskoga koji se smatra prvim hrvatskim rječnikom. Nadalje, Vrančićev „Leteći čovjek”, odnosno Homo volans, njegov je najpoznatiji izum konstrukcije padobrana. Također, izumio je i „most s jednim užetom” što je preteča današnje žičare.

Faust Vrančić jedan je od najsvestranijih hrvatskih humanista na razmeđu 16. i 17. stoljeća čiji je književni i znanstveni doprinos od najvećeg značaja ne samo za Hrvatsku, već i šire prostore.
 

 

Priredio: Dominik Havidić

u okviru kolegija Institucije hrvatskoga naroda, društva i države

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic