Objavljeno: 11. 12. 2021. u 11:35
Administrator

Istaknuti hrvatski iseljenik mr. sc. Šime Letina, povjesničar i politolog, djelatnik Kongresne knjižnice u Washingtonu u miru, uputio je 9. prosinca 2021. predsjedniku Vlade Republike Hrvatske iz Sjedinjenih Američkih Država pismo koje prenosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine predsjedniče Plenkoviću,

poput mnogih Hrvatica i Hrvata bio sam iznenađen viješću da Vaša vlada namjerava ukloniti zgrade, broj 59, 60, 61 u Borongaju (Zagreb), koje su do sada služile Fakultetu hrvatskih studija. Velikom broju nas koji živimo izvan domovine Hrvatske teško je to vjerovati i prihvatiti, jer duboko vjerujemo da Fakultet hrvatskih studija intelektualno odgaja mladi hrvatski naraštaj i priprema ga za buduće službe hrvatskom narodu i državi Hrvatskoj.

Uvjeren sam, gospodine predsjedniče, da Vi osobno i članovi Vaše vlade iskreno cijenite tu vrijednu misiju Fakultet hrvatskih studija i da, bez obzira na trenutačne probleme i poteškoće, ne ćete dopustiti da se te zgrade uklone.

Molim Vas, imajte u vidu da su one važan uvjet normalnoga rada svih onih koji na bilo koji način kroz Fakultet hrvatskih studija sudjeluju u intelektualnom odgoju mladih studenata.

Nemojte dopustiti da Vas današnji mladi hrvatski naraštaj upamti kao predsjednika vlade po rušenju zgrada koje su mnogima od njih služile kao važno sredstvo u intelektualnom oblikovanju i razvitku.

Lijepi pozdrav i sve najbolje u radu za Hrvatsku i hrvatski narod,

Šime Letina

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic