Objavljeno: 10. 12. 2021. u 12:57
Administrator

Svečanom sjednicom Fakultetskoga vijeća u dvorani Zagreb 10. prosinca 2021. proslavljen je Dan Fakulteta hrvatskih studija. Proslava je okupila četiri dekana, izaslanike rektora i dva dekana, članove Fakultetskoga vijeća, nenastavnoga osoblja, vanjske suradnike i studente. Sjednica je u živo prenošena na kanalu Fakulteta na YouTubeu.

Nakon izvođenja državne himne, i pozdrava prodekana za nastavu i studente Darija Vučenovića i prorektora Miljenka Šimprage, prikazan je promotivni film o studijskim programima Fakulteta redatelja Luke Hrvatića.

Dekan Ivo Džinić u svojem je govoru istaknuo: „Izazovi kroz koje je ova visokoškolska ustanova prošla, kako u protekla tri desetljeća, tako i u protekle dvije godine, a napose strastvena predanost onih koji su ih do sada uspješno svladavali, neka i u svima nama probude želju i volju za rastom i napretkom Fakulteta hrvatskih studija koji ne mogu nadvladati nikakva ravnodušnost i rezigniranost. Unaprjeđivanjem baštinjenoga želimo i možemo obogaćivati i našu sveučilišnu zajednicu. Fakultet hrvatskih studija raduje se uspjesima svake sveučilišne sastavnice te je otvoren i raspoloživ za aktivnu suradnju sa svakom od njih. Na krilima vizije i misije Fakulteta želimo i možemo obogaćivati i hrvatsko društvo u cjelini. Želimo i možemo odvažno se zauzimati za sve ono što smatramo dobrim, vrijednim. Ne želimo i ne možemo se nekritički prepuštati zavodljivosti oportunizma i političke korektnosti. Upravo suprotno, želimo se zauzimati za kulturu dijaloga i uvažavanje drukčijega mišljenja. Želimo beskompromisno promicati pravo na njega. Bez obzira što se to danas, na žalost, nerijetko i u našem društvu, pokazuje vrlo suspektnim i ugroženim. Svim profesorima, djelatnicima i studentima Fakulteta hrvatskih studija, želim ustrajnost u oduševljenju za akademske zadaće i navedene ideale. A ako je ustrajnost iz bilo kojega razloga oslabljena ili je nestala, onda vam želim zauzetu novu izgradnju strastvene predanosti zamislima i misiji koju smo naslijedili od začetnika i dosadašnjih promicatelja ovoga visokoga učilišta. Posvjedočimo to kolegicama i kolegama, studentima, akademskoj zajednici, čitavoj domovini i ljubljenomu narodu ožarenom predanošću svojemu poslu i poslanju! Čestitam vam Dan Fakulteta hrvatskih studija!“ Cijeli dekanov govor može se pročitati ovdje.

Jednoglasnom odlukom Fakultetskoga vijeća od 1. prosinca priznanje za uspješan rad i prinos ugledu Fakulteta hrvatskih studija dobili su Stjepan Asić, prof. Erna Banić-Pajnić, prof. Josip Burušić, dr. Ante Čuvalo, akademik Ivica Kostović, prof. Ivan Markešić, prof. Ivica Martinović, prof. Krunoslav Matešić i prof. Zora Raboteg-Šarić. Dekan im je uručio Priznanje.

U ime nagrađenih zahvalio je prof. Krunoslav Matešić podsjećajući kako pratio projekt Hrvatskih studija od proljeća 1992., kad je nastala praideja o njegovu začetku, te je istaknuo: „Hrvatski studiji izrasli su u Fakultet koji se snažno razvija. Fakultet hrvatskih studija ima profile kakvi ne postoje ni na jednom drugom humanističko-društvenom učilištu, a ima i dovoljno zainteresiranih kandidata da studiraju baš kod nas. U višem i visokoškolskom obrazovanju u Hrvatskoj u proteklih trideset godina došlo do velikih promjena. Ostvaruje se decentralizacija obrazovanja, otvaraju se veleučilišta po županijskim centrima, nova sveučilišta, podiže prosječna razina obrazovanosti stanovništva. U Popisu iz 1961. u Hrvatskoj je bilo 12 posto nepismenih, a u Popisu iz 2011. 8 % fakultetski obrazovanih stanovnika, kakvih je u zemljama na Sjeveru Europe gotovo 30 %. Bez obzira na to hoće li sa svojim diplomama svi uspjeti raditi na usko stručnim poslovima za koje su diplomu stekli, bit će visoko obrazovani i otvarat će nova područja rada odnosno zapošljavanja. Zato, kad gledam mlade koji ovdje studiraju, polazeći od činjenice da nema obrazovanja bez odgoja, sretan sam što mogu barem malo pridonijeti odgajanju i obrazovanju studenata Fakulteta hrvatskih studija.“

Dekanovu nagradu kao najbolji student u naraštaju dobili su (11): Marija Bionda (diplomski sveučilišni studij komunikologije), Eliza Fabris (preddiplomski sveučilišni studij psihologije), Irma Gračić (diplomski sveučilišni studij psihologije), Mario Guberina (preddiplomski sveučilišni studij kroatologije), Monika Jerković (diplomski sveučilišni studij povijesti), Antea Jezidžić (diplomski sveučilišni studij sociologije), Ivana Margaletić (diplomski sveučilišni studij filozofije i diplomski sveučilišni studij kroatologije), Ivan Marjanović (diplomski sveučilišni studij hrvatskoga latiniteta), Petra Paklan (preddiplomski sveučilišni studij filozofije i kulture), Hermina Sorić (preddiplomski sveučilišni studij komunikologije i preddiplomski sveučilišni studij sociologije) i Lucia Zorica (preddiplomski sveučilišni studij povijesti).

Dekanovim priznanjem za izvannastavne aktivnosti u akademskoj godini 2020./2021. kojima se promiče Fakultet hrvatskih studija i koje pridonose kvaliteti studiranja nagrađeni su (28): Anamarija Bačvar, Klara Bagarić, Marija Barić Đurđević, Bruno Bogović, Iva Buha, Eleonora Buršić, Katarina Dogan, Sanja Gudelj, Klara Halužan, Ana Marija Jasak, Monika Jerković, Grozdana Kamenić, Sara Kelenić, Tomislava Kopić, Ivana Kovačević, Stjepan Krovinović, Tvrtko Krpan, Monika Kunštek, Maria Levačić, Lucija Ljubičić, Ivan Marjanović, Božena Marković, Dominik Omerović, Hermina Sorić, Petar Šarić, Marija Tomić, Udruga za projektne aktivnosti studenata „Studia Croatica“ pod predsjedanjem Matije Čeha i Korina Žagar.

U ime nagrađenih studenata zahvalila je Monika Jerković ističući kako je protekla godina bila godina zbližavanja i razumijevanja između studenata i zaposlenika Fakulteta, vrijeme u kojem su studenti i profesori stajali zajedno, uspravni, i nisu posustajali čak ni kad je bilo najteže. Dokaz tomu brojni su projekti i studentski angažmani. „Takvo zajedništvo nije neuobičajeno za naš Fakultet, koji je oduvijek krasila obiteljska atmosfera. Studiranje na Fakultetu hrvatskih studija do sada je bilo najljepše razdoblje naših života. Ova ustanova većini nas je postala drugi dom. Svima nam želim da nikada ne zaboravimo da su trud, samodisciplina, ustrajnost i poniznost vrline koje je najteže održati dosljednima, no isto tako su upravo te vrline one koje nam donose najveće plodove. I također nam svima želim da nikada ne zaboravimo da je pojedinačan uspjeh svakako lijep, da se u njemu može uživati, ali da je uspjeh mnogo ljepši kad se s nekim podijeli, u zahvalnosti i zajedništvu.“

Završnu riječ uputila je prodekanica za karijerni razvoj i cjeloživotnu naobrazbu Lovorka Brajković zahvaljujući osobito studentima na savjesnosti i trudu kako bi se nastava mogla i dalje odvijati na Fakultetu bez nepotrebnih restrikcija.

Sjednica je završila zajedničkim pjevanjem studentske himne Gaudeamus igitur.

Video-zapis

Fotogalerija
 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic