Objavljeno: 29. 11. 2021. u 12:18
Administrator

Universitas

U 145. broju hrvatskih sveučilišnih novina Universitas može se pročitati:
 

– Predsjednik Republike: Najveće hrvatsko sveučilište zaslužuje bolju skrb države (str. 4–5)

Održana znanstveno-kulturna manifestacija Hrvatsko proljeće i hrvatska država (str. 7)

– Ivana Franić: Čuvanje hrvatskoga jezika nema alternativu (str. 16–17)

– Ivan Perkov: Naše smeće, naši odbačeni snovi (str. 19)

– Dragan Primorac: Većina vjeruje u znanost i medicinu, no u trenutcima kriza ljudi se izgube (str. 2–4)

Ivica Kelam o nepovjerenju Hrvata prema cjepivima za COVID (str. 22–23)

– Studentski kapelan Sveučilišta u Splitu o važnosti duhovnosti i molitve (str. 21)

19. Lošinjski dani bioetike: O vrjednotama, odgoju i obrazovanju (str. 24–25)

– 4. Osječki dani bioetike: Tehnološki napredak jednima divljenje vrijedno, a drugima najava kraja (str. 25)

Kalifornijska vinarska praksa studenata zagrebačke Agronomije (str. 2627)

PDF broja 145 može se preuzeti ovdje.
 

Nakon 12 godina rada u mjesečniku Universitas urednik njegove zagrebačke redakcije Ivan Perkov podnio je 26. listopada 2021. neopozivu ostavku. O ostavci je izvijestio javnost na tiskovnoj konferenciji 27. listopada 2021. Povod ostavci bila je činjenica da je rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić 21. listopada 2021. naložio da se iz prelomljenoga broja 144 Universitasa uklone i ne tiskaju članci: 1. Ivan Perkov, Fleksibilno ukidanje sveučilišne autonomije, 2. Redakcijsko izvješće, Nezakonite zakonske inicijative Ministarstva znanosti i 3. Redakcijsko izvješće, Prof. Milena Žic Fuchs razriješena članstva u Sveučilišnom savjetu Sveučilišta u Zagrebu.
 

Novi zamjenik glavnoga urednika Universitasa je Petar Bilobrk.
 

Svi dosadašnji brojevi Universitasa, od travnja 2009., s nizom popularno-znanstvenih i stručnih priloga, mogu se pronaći ovdje, a od broja 96 (listopad 2017.) u PDF-u ovdje.
 

Teme iz hrvatskoga akademskoga života odnedavno su dostupne i na informativno-znanstvenom portalu Universitas, Facebooku i Twitteru. To su sada platforme za predstavljanje događaja na Sveučilištu u Zagrebu, s naglaskom na predstavljanje uspjeha, postignuća i projekata studenata, znanstvenoga i nastavnoga osoblja. Svrha im je dinamičnija objava različitih sadržaja vezanih uz djelovanje Sveučilišta u Zagrebu, njegovih sastavnica, znanstvenih i odgojno-obrazovnih ustanova u digitalnom okružju.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic