Objavljeno: 3. 11. 2021. u 16:50
Administrator

Sveučilište u Zagrebu danas obilježava svoj dan. Vraćajući se u povijest, točnije u 1669. godinu i vladavinu ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I., otkrivamo da je 22. rujna donesena odluka o priznanju sveučilišnoga statusa tadašnjoj Isusovačkoj akademiji (Academia Zagrabiensis). Dvije godine nakon priznanja, sabor Hrvatskoga kraljevstva službeno je prihvatio status te se u spomen na 3. studenoga 1671. danas obilježava Dan Sveučilišta dok se kao godina utemeljenja smatra 1669.

Razvoj Sveučilišta

Prema podatcima Hrvatske enciklopedije, Filozofski je studij 1671. godine počeo djelovati kao Neoacademia Zagrabiensis (javnopravna visokoškolska ustanova) pod upravom isusovaca. Nakon ukinuća Družbe Isusove carica Marija Terezija osnovala je Kraljevsku akademiju znanosti 1776. godine, u kojoj su djelovali Filozofski, Bogoslovni i Pravni fakultet te se u tom sastavu isticala kao najviša visokoškolska ustanova. Suvremeno Sveučilište u Zagrebu otvoreno je 19. listopada 1874. godine na temelju zakonskoga članka koji je potpisao car Franjo Josip I. na poticaj bana Ivana Mažuranića. Sveučilište je tada uključivalo Pravni, Bogoslovni, Filozofski i Medicinski fakultet.

No, kako je vrijeme odmicalo i kako se Sveučilište razvijalo. Godine 1882. pridružio se i Farmaceutski tečaj pod Filozofskim fakultetom, a 1898. osnovana je Šumarska akademija koja je 10 godina kasnije otvorila svoj Geodetski tečaj. Također je osnovan i Medicinski fakultet 1917./1918. U razdoblju između Prvoga i Drugoga svjetskog rata Sveučilište je doživjelo veliki procvat, počelo se intenzivno razvijati i došlo je do otvaranja novih fakulteta od kojih većina i danas postoji. Od osamostaljenja hrvatske države osnovano je još nekoliko novih studija među kojima je i naš Fakultet hrvatskih studija (tada Hrvatski studiji, 1992.). Godine 1997. došlo je do razdvajanja stručnih od sveučilišnih studija te oni postaju veleučilišta.

Bodovi po ECTS-u

Danas su u sastavu Sveučilišta u Zagrebu 31 fakultet i tri umjetničke akademije. Od 2001. godine studenti polažu ispite pomoću bodova po ECTS-u koji su uvedeni u sustav obrazovanja kada je Hrvatska pristupila Bolonjskoj deklaraciji. Od akademske godine 2005./2006. na sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu započeo je studij prema ustrojstvu s europskim standardima i ciljevima. Sveučilište u Zagrebu postupno se razvijalo i napredovalo što potvrđuju i brojke sa samih početaka Sveučilišta kada je bilo upisano svega nekoliko stotina studenata, dok je danas ta brojka više desetaka tisuća.

Svečana sjednica

U povodu Dana sveučilišta prošle je godine priređena virtualna izložba Sveučilište – jučer, danas, sutra koju možete pogledati OVDJE.

Svečana sjednica Senata Sveučilišta u povodu obilježavanja Dana Sveučilišta u Zagrebu održava se 3. studenoga u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Na sjednici će rektor Damir Boras dodijeliti 23 počasna zvanja i titule professora emeritusa zaslužnim umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu, nagrade „Fran Bošnjaković“, „Andrija Mohorovičić“, „Andrija Štampar“ i Ars summa universitatis za ovu godinu te medalje Sveučilišta u Zagrebu. Svečanost će završiti intoniranjem akademske himne Gaudeamus igitur VIDEO.

Svim studentima, profesorima i djelatnicima čestitamo njihov dan!

priredila: Lea Bukvić (Odsjek za kroatologiju)

u okviru kolegija Institucije hrvatskoga naroda, društva i države

Sveučilište u Zagrebu 1874. godine

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic