Objavljeno: 17. 10. 2021. u 16:45
Administrator

Polaznici Centra za učenje hrvatskoga jezika na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu redovito, četiri dana u tjednu uče hrvatski jezik na tečaju koji je za njih osmislila i drži doc. dr. sc. Antonia Ordulj. Budući da su od početka rada Centra planirane i druge aktivnosti u okviru kojih će se učiti hrvatski jezik, taj se dodatni program počeo ostvarivati od subote 16. listopada. Toga su dana polaznici tečaja hrvatskoga jezika, zajedno s obnašateljicom dužnosti voditelja Centra za učenje hrvatskoga jezika prof. dr. sc. Sanjom Vulić, sudjelovali u zajedničkoj šetnji središtem Zagreba na temu „Putovima isusovaca u Zagrebu“.

Program je osmislila argentinska Hrvatica Carmen Vrljičak koja od samoga početka osnutka Centra promiče njegov rad među pripadnicima brojne hrvatske zajednice latinskoameričkoga podrijetla u Zagrebu. Šetnja je počela od Klovićevih dvora i crkve Sv. Katarine na Gornjem gradu. O povijesti svetišta i  isusovačkoga konvikta kratko je predavanje održala prof. dr. sc. Katarina Horvat-Levaj. Slijedio je silazak u Donji grad gdje je, u blizini poprsja Ruđera Boškovića na rubu Strossmayerova trga i početka Boškovićeve ulice, kratko predavanje održala prof. Sanja Vulić, koja je govorila o Boškovićevu književnom stvaralaštvu, a posebice o jeziku njegovih pisama i dijelovima pisama koje je članovima svoje obitelji i prijateljima pisao na hrvatskom jeziku. Zatim je kratko o Boškoviću govorio prevoditelj Mate Maras.

Šetnja se nastavila do Trga Ante Starčevića, odnosno do Starčevića doma u kojem je živio blaženi Ivan Merz. O blaženikovu životu i radu kratko je predavao isusovac pater Božidar Nagy, postulator kauze za proglašenje svetim Ivana Merza. Šetnja je završila posjetom, u dvama potresima 2020. (u ožujku i prosincu) teško ranjenoj, bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici. O povijesti gradnje svetišta i samostana te o dosadašnjim nastojanjima u procesu obnove bazilike sudionike šetnje izvijestio je pater Ivan Matić. Polaznici Centra čitavo su vrijeme poticani da govore hrvatskim jezikom i da prate predavanja na hrvatskom jeziku te se provjeravalo koliko su razumjeli. Prema potrebi pružala su im se dodatna objašnjenja na španjolskom jeziku.
 

Bazilika Srca Isusova 16. 10. 2021.
Bazilika Srca Isusova 16. listopada 2021.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic