Objavljeno: 5. 10. 2021. u 21:00
Administrator

Na početku akademske godine u utorak 5. listopada 2021. u Knjižnici Fakulteta hrvatskih studija predstavljena je knjiga autora Mikija Bratanića „Otok u plamenu”. O knjizi su uz samoga autora govorili izv. prof. Mateo Bratanić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru i doc. Vlatka Vukelić s Odsjeka za povijest Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Knjiga je predstavljena nastavnicima i studentima, a tematski obrađuje povijesna zbivanja iz drugoga svjetskoga rata: talijansko fašističko paljenje mjesta Vrbanj i Dol na otoku Hvaru 3. siječnja 1943. godine. Uz palež i maltretiranje mjesnoga puka istom je prilikom granatirana Vrboska. Također, knjiga donosi i podatke o deportaciji Hvarana u Slavoniju od strane njemačkih nacista iduće 1944. godine, ali i o velikoj humanitarnoj akciji na razini cijele Hrvatske za pomoć stradalima. Tako nailazimo na podatke kako je grad Vukovar pomogao otoku Hvaru živežnim namirnicama, kako je jugoslavenska politika hrvatske humanitarce proglasila neprijateljima naroda te kako je u Vrbanju na otoku Hvaru podignut spomenik u sjećanje na fašistički zločin nad hrvatskim narodom iz 3.1.1943. godine na desetu obljetnicu sjećanja na jedan drugi fašistički zločin nad hrvatskim narodom, ali s datumom koji spomendanom obilježava 27. srpnja.

Predstavljači su opisali sadržaj knjige, opisali povijesni kontekst i prilike na hrvatskom povijesnom prostoru u razdoblju Nezavisne Države Hrvatske, ali i ukazali na važnost amaterskoga lokalnoga istraživanja povijesti kao važan nacionalni historiografski prinos.
 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic