Objavljeno: 5. 10. 2021. u 09:33
Administrator

Slavko Ježić


Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu organizira Znanstveni skup o hrvatskom književnom povjesničaru Slavku Ježiću, povodom 125. obljetnice znanstvenikova rođenja od 7. do 9. listopada 2021. u Zagrebu i Zadru pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti / Razreda za književnost. To je osamnaesti znanstveni skup u nizu Hrvatski književni povjesničari. Skup će započeti s radom 7. listopada 2021. u 9,00 sati na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i nastaviti radom 8. listopada 2021. na Sveučilištu u Zadru. 

Slavko Ježić (Dubrava, 1895. – Zagreb, 1969.), hrvatski književnik, književni povjesničar i prevoditelj, autor je prve cjelovite povijesti hrvatske književnosti (Hrvatska književnost od početka do danas: 1100–1941., 1944.) koja je do danas neizostavan znanstveni priručnik za proučavanje hrvatske književnosti. Autor je i povijesti francuske književnosti, priredio je kritička izdanja sabranih djela brojnih klasika hrvatske književnosti, bio je intendant HNK, sastavio je nekoliko antologija, prevodio je s više jezika, osobito s francuskoga, a djelovao je i kao književnik. Jedan je od utemeljitelja hrvatskoga PEN-kluba.

Suorganizatori Znanstvenoga skupa o Slavku Ježiću su: Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište u Zadru, Hrvatsko filološko društvo, Ogranak Društva hrvatskih književnika – Zadar, Ogranak Matice hrvatske Varaždin. Na skupu će sudjelovati 30-ak znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva, a nakon skupa, do početka 2022. planirana je objava Zbornika o Slavku Ježiću. Predviđeno je i da sudionici skupa posjete Dubravu, rodno mjesto Slavka Ježića. 

Napominjemo da je prije 26 godina, u Zagrebu i Zadru od 19. do 22. listopada 1995., održan prvi znanstveni skup o Slavku Ježiću povodom njegove 100. obljetnice rođenja. Godine 1997. u Zagrebu, kao drugi svezak edicije HKP, objavljen je Zbornik o Slavku Ježiću sa znanstvenim radovima priopćenim na tom skupu. U proteklih četvrt stoljeća od prvog znanstvenog skupa o Slavku Ježiću znanost je utvrdila mnoge nove i važne činjenice vezane uz suvremenu recepciju Ježićeva znanstvenoga opusa. Otvoreno je mnogo novih književno-teoretskih i komparatističkih pristupa književnoj historiografiji, posebice pak onih interdisciplinarnih i multidisciplinarnih. U hrvatskoj znanosti o književnosti stasala je nova generacija znanstvenika koja ima potrebu iskazati svoje poglede na sveukupno stvaralaštvo Slavka Ježića a za što im je dobra prilika održavanje znanstvenog skupa o tom ugledniku hrvatske filološke znanosti. Ne manje važna jest i činjenica da će skup biti održan s međunarodnom suradnjom.

Plakat skupa

Program skupa

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic