Objavljeno: 20. 9. 2021. u 09:09
Lidija Bogović

U okviru trajnoga sporazuma o međusobnoj suradnji između Osnovne škole Geze Kissa u Šeljinu u Mađarskoj i Fakulteta hrvatskih studija, dio praktične nastave iz predmeta Nastava hrvatskoga jezika u dijaspori održan je od 13. do 17. rujna 2021. u šeljinskoj školi. Predmet je osmislila i u nastavu diplomskoga studija Kroatologije (kao izborni predmet) uvela profesorica Sanja Vulić, a u realizaciji praktičnoga dijela nastave sa studentima, koji se odvija u dijaspori, pomaže joj asistentica Lidija Bogović. Studenti Tamara Bednjanec, Ivana Bertić i Jurica Gottštajn najprije su u Šeljinu pratili redovitu školsku nastavu iz hrvatskoga jezika, a zatim su se okušali u samostalnom izvođenju nastave u izabranim razredima. Učenici su vrlo lijepo prihvatili svoje nove privremene nastavnike.

Tijekom boravka u Šeljinu nastavnice i studenti razgledali su Arboretum oko dvorca u Šeljinu (koji je bio u vlasništvu grofova Draškovića iz Trakošćana) te Muzej Geze Kissa. Ravnatelj osnovne škole u Šeljinu Robert Ronta i nastavnica hrvatskoga jezika Rita Ronta poveli su goste iz Zagreba na izlet u Mohač i na Mohački otok. U Mohaču im je Gradsku vijećnicu pokazala tamošnja nastavnica hrvatskoga jezika Marija Nemeth Barac.

Posredstvom gospodina Drage Horvata, generalnoga konzula Republike Hrvatske u Pečuhu, održan je radni sastanak s Janjom Živković Mandić, ravnateljicom Hrvatskoga školskoga centra Miroslava Krleže u Pečuhu (od vrtića do gimnazijske mature). Na sastanku je bilo riječi o potrebi sklapanja sporazuma o trajnoj suradnji između Hrvatskoga školskoga centra u Pečuhu i Fakulteta hrvatskih studija. Ako okolnosti dopuste, sporazum će biti sklopljen prije kraja tekuće kalendarske godine.

O radnom susretu u Pečuhu, a također o aktivnostima studenata na predmetu Nastava hrvatskoga jezika u dijaspori, emitiran je prilog na Hrvatskom radiju Pečuh.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic