Objavljeno: 11. 9. 2021. u 14:46
Administrator

Govor dekana Stjepana Ćosića na promaknuću diplomiranih studenata 11. rujna 2021. u dvorani Zagreb

Poštovani diplomanti, roditelji i ostali uvaženi gosti, neka otpočne svečano promaknuće magistrâ i magistara struke i magistrâ i magistara edukacije koji su diplomirali na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu!

Pozdravljam svoje cijenjene kolege profesore: prodekana za nastavu i studente prof. Darija Vučenovića, prodekanicu za karijerni razvoj i cjeloživotnu naobrazbu prof. Lovorku Brajković, predstojnika Odsjeka za filozofiju i kulturologiju prof. Mislava Kukoča, predstojnika Odsjeka za kroatologiju prof. Marija Grčevića, predstojnicu Odsjeka za povijest prof. Mirjanu Matijević Sokol, predstojnika Odsjeka za sociologiju prof. Stipana Tadića, predstojnika Odsjeka za komunikologiju prof. Danijela Labaša i predstojnicu Odsjeka za psihologiju prof. Jelenu Maričić.

Poštovane diplomantice i diplomanti, cijenjene kolegice i kolege, kako kaže stara fraza, ne ću duljiti, ali pokušat ću nešto reći. Današnjom svečanošću i uručenjem diploma završili ste važan dio svoje formalne naobrazbe na sveučilištu. Neki od vas nastavit će svoje daljnje formalno obrazovanje kroz poslijediplomske studije različite specijalizacije. Ja bih naglasak stavio na sadržaj neformalnoga dijela, koji će se nastaviti, nadam se, kroz cijeli život. Naime, od forme još je važniji sam sadržaj naših studija i naših znanstvenih disciplina. Volio bih i vjerujem da ste ove studije na našem Fakultetu izabrali ne kao svoju struku i posao, nego kao svoj životni poziv. I to poziv intelektualca.

Vi ste u tom smislu na početku. Stoga ovo nije kraj naobrazbe, nego samo jedne njezine dionice i početak pravoga studija, cjeloživotne naobrazbe. Mene to nije sram reći. Ja studiram i danas. Studirat ću vjerojatno do smrti. Na tom vas početku želim ohrabriti. Želim vjerovati da ste se tijekom višegodišnjega studija osvjedočili u staru istinu da nas znanje mijenja, da izobrazba mijenja naše živote. U tom smislu Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu ostat će vaša Alma mater, majka hraniteljica.

Unatoč neizvjesnoj budućnosti u razvikanom STEM-okruženju, u kojemu se tehnološka pragma uzdiže na razinu vjerskoga kulta, vi ste se odlučili posvetiti društvenim i humanističkim disciplinama, znanostima koje svoje uporište imaju u čovjeku i u društvu, ne u tehnici. Ta činjenica ima posebnu težinu i nameće vam veliku odgovornost, odgovornost istinskih intelektualaca. Naime, znanosti kojima se mi bavimo i vrijednosti koje na temelju tih znanosti promoviramo, nemaju materijalne i financijske korelacije. Njihova svrha je u njima samima. Drugim riječima, na temelju znanja koja stječemo i ideja koje stvaramo mi i jesmo ljudi, humana bića, pripadnici društva s vlastitom poviješću, baštinom i specifičnim vrijednostima, ljudi s vlastitim identitetom. To smo dužni prenositi budućim naraštajima.

Znanja koja ste stekli tijekom studija bit će vam slaba popudbina ako u sebi ne održavate i ne razvijate okosnicu znanstvene svijesti. To je, dakako, kritičko mišljenje i utemeljena argumentacija. Kritičko mišljenje usprkos svemu i napose prema samozvanim autoritetima. Htio bih da upravo ove riječi imate na umu u svojem budućem profesionalnom i privatnom životu. S tom mišlju nastavit ćemo našu današnju svečanost.

Čestitam diplomanticama i diplomantima, čestitam roditeljima i obiteljima i želim vam svako dobro!

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic