Objavljeno: 9. 9. 2021. u 17:21
Administrator

Od 27. do 29. kolovoza 2021. u Splitu je i Mostaru održana godišnja konferencija i generalna skupština Euroclassice, krovnog udruženja klasičnih filologa iz tridesetak europskih zemalja, koje od 1991. promiče bavljenje klasičnim jezicima. Konferencija se svake godine održava u drugoj zemlji, pa je tako ove godine - nakon jednogodišnje stanke - domaćin bilo Hrvatsko društvo klasičnih filologa, na prijedlog svojega predstavnika u Euroclassici, nastavnika Fakulteta hrvatskih studija izv. prof. dr. Šime Deme, koji je sudjelovao u organizaciji uz Sanju Deletis (Split), doc. dr. Jadranku Bagarić (Dubrovnik) i dr. Jelenu Jurčić (Mostar).

Prvi je dan konferencije održan u Splitu, gdje su sudionici posjetili lapidarij Arheološkog muzeja (pod vodstvom doc. dr. Inge Vilogorac Brčić), drugi u Mostaru, uz posjet franjevačkoj crkvi i knjižnici (kroz koje ih je proveo fra Ante Marić), a treći je protekao u vidu poučne ekskurzije u Stari Grad na otoku Hvaru.
Na radnom dijelu konferencije, kojemu su domaćini bili V. gimnazija "Vladimir Nazor" u Splitu i Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, održana su predavanja dr. Bratislava Lučina (Split), nastavnice Fakulteta hrvatskih studija prof. dr. Jasne Jeličić-Radonić (Zagreb), Ivanke Kamenjarin (Kaštela), prof. dr. Christiana Laesa (Manchester), izv. prof. dr. Luciane Boban (Mostar), dr. Jelene Jurčić (Mostar), Ivana Nujića (Visoko) i doc. dr. Jadranke Bagarić (Dubrovnik). Ujedno je održana i redovita generalna skupština Euroclassice. I predavanja i skupština bili su hibridni događaji, tako da su se neki sudionici uključili na daljinu.

Uz to, Eugenia Manolidou (Atena) predstavila je inicijativu Ellinikí Agogí, koja radi na poučavanju starogrčkog jezika od najranije dobi, a doc. dr. Lidewij van Gils (Amsterdam) i Jeroen Vis (Rotterdam) održali su radionicu o inkluzivnoj nastavi klasičnih kultura. Na konferenciji je svečano predstavljena i knjiga koju su prof. dr. José Luis Navarro González (Madrid) i prof. dr. Ramón Martínez Fernández (Pamplona) priredili u povodu tridesete obljetnice Euroclassice.

Euroclassica

Euroclassica

Euroclassica

Euroclassica

Euroclassica

Euroclassica

Euroclassica

Euroclassica

Euroclassica

Euroclassica

Euroclassica

Euroclassica

Euroclassica

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic