Objavljeno: 2. 6. 2021. u 14:31
Administrator

 
Docentica na Odsjeku za komunikologiju Vladimira Rezo dobitnica je Nagrade Grada Zagreba kao članica radne skupine i projektnoga tima izdavačkoga projekta “POVIJEST HRVATSKOGA JEZIKA: od srednjega vijeka do 21. stoljeća". Na tome je jedinstvenome i važnome projektu za povijest hrvatskoga jezika sudjelovalo četrdesetak profesora, docenata i znanstvenika s nekoliko hrvatskih sveučilišta, institutâ i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

U šest knjiga (I. KNJIGA: srednji vijek, II. KNJIGA: 16. stoljeće, III. KNJIGA: 17. i 18. stoljeće, IV. KNJIGA: 19. stoljeće, V. KNJIGA: 20. stoljeće - prvi dio, VI. KNJIGA: 20. stoljeće - drugi dio) dobri su poznavatelji osobina jezika književnih djela, novina i časopisa, znanstvenih, administrativno-poslovnih i drugih tekstova opisali i raščlanili jezične pojave na svim jezičnim razinama, a u fokusu su ovih sintetičnih knjiga još i hrvatska narječja, jezična normativistika, leksikografija te druge teme unutrašnje i vanjske povijesti hrvatskoga jezika od srednjega vijeka.

Projekt je ostvaren u partnerstvu s Ministarstvom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Ministarstvom kulture Republike Hrvatske. Vladimira Rezo autorica je dvaju poglavlja, o administrativno-poslovnome stilu 19. i 20. stoljeća, objavljenih u 4. i 5. knjizi edicije. 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic