Objavljeno: 12. 5. 2021. u 10:00
Administrator„Biografija, hagiografija, karizma. Funkcionalizacija teksta i kulturni spomen u hrvatskim i europskim redovničkim zajednicama“ naziv je 18. znanstvenoga skupa u nizu Tihi pregaoci, koji će se održati 20. i 21. svibnja 2021. u dvorani Zagreb na Fakultetu hrvatskih studija. Ovogodišnji je skup posvećen pitanju odnosa redovničkih zajednica prema svetom i karizmatičnom, odnosno jednoj od središnjih tema povezanih uz redovničku kulturu uopće. Na skupu će se analizirati poznati i manje poznati biografsko-hagiografski tekstovi na temelju kojih će se nastojati valorizirati bogato redovničko nasljeđe i duhovnost naše i opće europske civilizacije kakva se gradila od kasne antike do danas.

Ovaj je znanstveni skup dio projekta Fakulteta hrvatskih studija pod nazivom „Tihi pregaoci: redovnički prinosi hrvatskoj i europskoj kulturi“, koji za svoj osnovni cilj ima promovirati sustavna istraživanja redovništva, čiji su pripadnici bili ključni pokretači idejno-duhovnih i institucionalno-organizacijskih procesa kršćanskoga društva i na taj način dubinski utjecali na izgradnju europske kulture, odnosno njezine hrvatske nacionalne osnovice.
 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic