Objavljeno: 10. 5. 2021. u 08:33
Administrator


Profesorica Sanja Vulić o Vjenceslavu Čižeku

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu bio je jedan od suorganizatora znanstvenoga skupa Identitet Hrvata Boke kotorske koji je od 6. do 9. svibnja organizirao Institut društvenih znanosti Ivo Pilar. Na tom je znanstvenom skupu prof. dr. sc. Sanja Vulić održala je izlaganje „Vjenceslav Čižek u hrvatskoj književnosti“. Središnja tema izlaganja bile su pjesme u zbirci Krvopisi predsvanuća koju je Čižek objavio 1989., tj. godinu dana nakon što je pušten s jedanaestogodišnje teške robije na koju su ga jugoslavenske vlasti osudile 1977. U kaznionici je od posljedica mučenja trajno oslijepio. Analizirajući njegove pjesme prof. Vulić je upozorila kako je Čižek pjesnički velikan koji je široj hrvatskoj javnosti slabo poznat i nepravedno zapostavljen, premda su najmanje tri razloga zbog kojih nipošto ne bi trebalo biti tako. Prvi je razlog književni jer je Čižek bio izniman poetski estet. Drugi je razlog odgojni jer mlade ljude, kojima se sve agresivnije ispire mozak o zlatnim vremenima i savršenom životu u Jugoslaviji, valja upoznati s Čižekovom sudbinom kako bi i na tom primjeru spoznali kakvu je kalvariju prošao taj humanistički intelektualac, profesor filozofije, krhke tjelesne građe, i to samo zato što je imao drukčije mišljenje od vladajućih. Treći je razlog u potrebi prisjećanja kakvi su se hrvatski duhovni velikani i humanistički intelektualci rađali i odgajali u Boki kotorskoj i oko Boke 20-ih godina prošloga stoljeća. Budući da je na otvaranju znanstvenoga skupa ministar Radovan Fuchs rekao da očekuje preporuke za novi uputnik (kurikul) koje bi obuhvaćale bokeljske teme, u raspravi je upozoreno kako bi bilo dobro predložiti da pjesnik Vjenceslav Čižek uđe u školski uputnik.
 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic