Objavljeno: 17. 3. 2021. u 14:22
Administrator

Senat Sveučilišta u Zagrebu na 8. redovitoj sjednici u ak. god. 2020./2021. u utorak 16. ožujka 2021. dao je suglasnost rektoru Sveučilišta u Zagrebu da donese odluku o izmjeni Odluke o imenovanju dekana i članova Fakultetskoga vijeća Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta hrvatskih studija od 10. prosinca 2019. Na temelju dobivene suglasnosti rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras razriješio je prof. dr. sc. Pavu Barišića položaja dekana kao privremenoga ravnatelja ustanove te​ novim dekanom imenovao prof. dr. sc. Stjepana Ćosića. Odluka je stupila na snagu 16. ožujka 2021.

Profesor Ćosić po struci je povjesničar, u nastavi je od 1988. godine. Ima veliko upravljačko iskustvo budući da je u tri mandata bio ravnatelj Hrvatskoga državnoga arhiva. Radio je u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, na Filozofskom fakultetu u Splitu, a 2017. izabran je za redovitoga profesora na Hrvatskim studijima. Od prosinca 2019. bio je prodekan za poslovanje Fakulteta hrvatskih studija.

Stjepan Ćosić

Uz teme iz hrvatske društvene i intelektualne povijesti te povijesti Dubrovnika, bavi se arhivistikom, pomoćnim povijesnim znanostima, napose heraldikom, poviješću kartografije i historijskom geografijom. Kao znanstvenik istraživao je više arhiva u inozemstvu. Autor je i suautor devet knjiga i šezdesetak znanstvenih i stručnih članaka i studija. U svibnju 2018. izabran je za člana suradnika u Razredu za društvene znanosti HAZU.

Prilozi:

Životopis novoga dekana
Odluka Senata o davanju suglasnosti rektoru
Rektorova Odluka o izmjeni Odluke o imenovanju dekana
Rektorovo obrazloženje razrješenja

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic