Objavljeno: 23. 12. 2020. u 20:32
Administrator


U povodu prvoga Dana Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu dekan prof. dr. sc. Pavo Barišić gostovao je u emisiji ZIP Z1 televizije. Tijekom medijskoga istupa osvrnuo se na početke Hrvatskih studija i 30-godišnji put osnivanja Fakulteta. Senat Sveučilišta u Zagrebu, na čelu s rektorom prof. dr. sc. Damirom Borasom, donio je Odluku o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija 10. prosinca 2019., na međunarodni Dan ljudskih prava i spomendan smrti prvoga hrvatskoga predsjednika dr. sc. Franje Tuđmana. Uz svesrdnu potporu sastavnica dotadašnji sveučilišni odjel postao je fakultet, 34. ravnopravna sastavnica najvećega, najstarijega i vodećega hrvatskoga sveučilišta u Republici Hrvatskoj.

Dekan se u emisiji osvrnuo na prijašnje burne godine. Istaknuo je da promjene dolaze kada na čelo Rektorata stupa današnji rektor koji je donio odluku o imenovanju odbora za provedbu postupka rješavanja pravnoga statusa. Na čelu su se nalazila dva predstavnika: prorektor prof. dr. sc. Antu Čovića i akademik Mislava Ježića s kojima započinje posljednja faza pretvorbe. Od bitnih uspjeha, istaknuto je osnivanje novoga studija demografije i hrvatskoga iseljeništva, prvoga i jedinoga takvoga studija u Hrvatskoj. Dekan je napomenuo da je pojam demografije aktualan u Europskoj Uniji i velikom dijelu svijeta, a da je pitanje hrvatskoga iseljeništva akutno pitanje u Hrvatskoj. Također je u 12-minutnom gostovanju izdvojio Institut kralja Sedžonga koji djeluje pri Fakultetu radi učenja korejske kulture i jezika. Na samom kraju gledatelji su mogli čuti planove za budućnost među kojima je dekan posebno istaknuo nove studijske programe odgojno obrazovnih znanosti i kulturologije.

Gostovanje na televiziji Z1 možete pogledati ovdje.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic