Objavljeno: 3. 12. 2020. u 12:11
Administrator

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu organizira znanstveni skup pod nazivom „Sv. Jeronim u hrvatskoj povijesti, kulturi i tradiciji“. Skup će biti održan 11. prosinca 2020. godine od 10 sati u dvorani Zagreb na Sveučilišnome kampusu Borongaj uz strogo pridržavanje protuepidemijskih mjera. Organizatori će omogućiti videoprijenos skupa uživo putem YouTube kanala.

Ususret obljetnici jedne od najznamenitijih osoba crkvene povijesti, svetoga Jeronima Dalmatinca (Stridon, oko 347. – Betlehem, 30. IX. 420.) potrebno je i na nacionalnoj kulturnoj i znanstvenoj sceni pokrenuti raspravu i dopuniti do sada dostupne spoznaje.  

Fakultet hrvatskih studija, stoga, povodom Dana Fakulteta i 1600. godišnjice svečeve smrti, 11. prosinca 2020., organizira jednodnevni znanstveni skup na kojem će se na interdisciplinaran način iznova osvijetliti život i djelo Sveca za kojega se kaže da je „naš Dalmatin, on je dika, pošten’je i slava i svitla kruna harvackoga jazika“. Na skupu će sudjelovati znanstvenici i poznavatelji života i djela svetoga Jeronima, kao i nastavnici sa Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Organizacijski odbor znanstvenoga skupa čine prof. dr. sc. Stjepan Ćosić, izv. prof. dr. sc. Ivo Džinić, prof. emer. dr. sc. Alojz Jembrih, prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak, prof. dr. sc. Mirjana Matijević-Sokol i Petar Ušković Croata, mag. educ. philol. Lat. et Croat. Lat.

Izravni video prijenos osiguran je za 11. prosinca 2020. u 10 sati te će biti dostupan na poveznici

Plakat skupa

Knjižica sažetaka s programom

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic