Objavljeno: 19. 10. 2020. u 21:29
Administrator


 

Prodekanovo pismo o nastavi i izostancima zbog epidemije


Poštovani studenti i nastavnici, dragi kolegice i kolege!

Fakultet hrvatskih studija do sada nije bio izvor zaraze. Na Fakultetu nema širenja virusa. Molim vas da zajedničkim naporima, savjesnošću i odgovornošću učinimo sve da tako i ostane.

Epidemiolozi koji su obrađivali slučajeve zaraze osoba koje su bile na Fakultetu utvrdili su da se na Fakultetu nije dogodio prijenos virusa te da nalaganje mjera samoizolacije pojedinoj skupini studenata, studijskoj godini ili grupi nije indicirano, niti je do danas naloženo. To nas hrabri da nastavimo s održavanjem nastave u živo.

Sve što činimo, činimo imajući na umu dobrobit i zdravlje naših studenata, nastavnika i zaposlenika, i to i tjelesno i duševno. To je osim svih pravnih argumenata odlučan razlog zašto nastavljamo s nastavom u klasičnom obliku.

Radi prevencije prijenosa zaraze na Fakultetu, podsjećam da:

  1. prije dolaska na Fakultet treba izmjeriti temperaturu i s povišenom temperaturom ne dolaziti na Fakultet,
  2. stalno treba držati razmak u prostorijama Fakulteta (hodnicima, predavaonicama i kabinetima) kao i ispred Fakulteta, u menzi i u javnom prijevozu,
  3. treba nositi masku koja pokriva nos i usta na Fakultetu, ispred Fakulteta i u javnom prijevozu,
  4. u predavaonicama treba sjediti cik-cak, na najvećoj mogućoj udaljenosti od drugih,
  5. treba izbjegavati zadržavanje i grupiranje na hodnicima,
  6. se valja suzdržavati od dodirivanja usta, nosa, očiju i lica te redovito i temeljito prati ruke,
  7. dokle god bude moguće imati nastavu uz otvorene prozore (ali bez propuha), odijevajući se u tu svrhu višeslojno i slobodno zadržavajući jaknu, kaput ili šal u predavaonici – zračenje osigurava da ne dođe do prijenosa virusa. Kad ne bude moguće držati otvoren prozor, nužno je da se dvorane provjetravaju barem 15 minuta između nastavnih jedinica.

 Budemo li se toga držali, rizik od prijenosa zaraze bit će zanemariv.

Fakultet hrvatskih studija nastavlja s nastavom u predavaonicama sukladno prilagođenom rasporedu nastave, a na temelju:

Nastavnici nisu dužni pored klasične dodatno izvoditi nastavu i na daljinu. Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Sveučilište u Zagrebu još su 31. kolovoza točkom 5. Preporuka pozvali studente da razmjenjuju bilješke s predavanja, prezentacije i slično: „Studenti se potiču na solidarnost i kolegijalnost prema kolegama koji su zbog epidemioloških okolnosti bili prisiljeni izostati s nastave: da im pomognu u studiranju, učenju i svladavanju studijskih obveza.“ U tom smislu javite se kolegama koji nastavljaju pratiti nastavu da podijele s vama nastavne materijale i bilješke s predavanja, odnosno ako niste zaraženi ponudite sami takvu pomoć kolegama koji ne mogu dolaziti na nastavu. Tako će svi napredovati u učenju.

Molim da pojednostavnimo postupak u slučaju zaraze ili naložene mjere samoizolacije zbog novoga koronavirusa. Komu se dogodi takva situacija molim da pošalje službeni dokument nadležne epidemiološke službe ili laboratorija e-poštom na kvaliteta@hrstud.hr radi evidencije i opravdanja izostanaka s nastave.

U slučaju zaraze student je dužan biti u izolaciji i bit će mu opravdan izostanak s nastave tri tjedna (21 dan). Ako se netko želi ranije vratiti u nastavu, mora donijeti negativan nalaz na virus.

U slučaju samoizolacije koju je odredio liječnik ili epidemiolog studentu će biti opravdan izostanak dva tjedna (14 dana) nakon čega se može vratiti u nastavu pod uvjetom da nema nikakve simptome bolesti.

Pojavni znakovi bolesti COVID-19 jesu: povišena tjelesna temperatura, suhi kašalj, umor i iznenadan gubitak mirisa i okusa. Blizak kontakt čini izloženost kapljicama koje nastaju od kihanja, kašlja, govora ili pjevanja zaražene osobe; boravak u blizini zaražene osobe na bliže od jednoga metra tijekom 15 minuta; dodirivanje lica, očiju, nosa i usta rukama kojima je ostvaren tjelesni kontakt sa zaraženom osobom. U slučaju navedenih simptoma ili bliskoga kontakta treba se javiti svojemu liječniku.

Zaposlenici Fakulteta koji zbog zaraze ili samoizolacije otvaraju bolovanje trebaju to javiti na kvaliteta@hrstud.hr i Kadrovskoj službi.

Nastavnici koji su zbog zaraze ili samoizolacije spriječeni izvoditi klasičnu nastavu mogu naći zamjenu, odgoditi je da bi je kasnije nadoknadili, ili, ako im zdravstveno stanje to dopušta, održati koju nastavnu jedinicu na daljinu, šaljući prethodno o tom obavijest svim studentima koji su upisani na taj kolegij.

U ovim vremenima treba nam smirenosti i ustrajnosti u činjenju dobra. Nastava u živo nije ničiji hir ni nanošenje zla. Dosljedno pridržavanje protuepidemijskih mjera omogućuje nastavak rada, studiranja i prenošenja znanja te sprječava širenje zaraze. Molim vas da se ne umorite upozoravati kolegice i kolege te pozivati na poštivanje mjera i odgovorno ponašanje i unutar i izvan zgrada Fakulteta.

Svima koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom u druženju izvan predavaonica, a nisu se pridržavali mjera, najvažnija briga trebala bi biti javljanje svojemu liječniku koji će odrediti daljnje korake, a nastavnici su uvijek imali i imat će razumijevanja za studente.

Hvala vam na suradnji u ovoj važnoj stvari.

18. listopada 2020.

doc. dr. sc. Dario Vučenović 
prodekan za nastavu i studente
 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2023. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS