Objavljeno: 10. 2. 2020. u 08:12
Administrator

 

Nastavnici Fakulteta hrvatskih studija u vrhu Međunarodne paneuropske unije

Međunarodna paneuropska unija, najstariji pokret za ujedinjenje cijele Europe, osnovan godine 1922., održao je od 7. do 9. veljače 2020. u Strasbourgu u zgradi Europskoga parlamenta opću skupštinu na kojoj je 200 izaslanika iz 22 europske države izabralo predsjednika i predsjedništvo te udruge. Za predsjednika je ponovo izabran Alain Terrenoire, a u Predsjedništvo su, između ostalih izabrani prof. dr. sc. Pavo Barišić, dekan Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i akademik Mislav Ježić, vanjski suradnik Fakulteta hrvatskih studija. Na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva 8. veljače 2020. Mislav Ježić izabran je za dopredsjednika, Pavo Barišić za glavnoga tajnika, a Vanja Gavran, alumn i vanjski suradnik Fakulteta hrvatskih studija za zamjenika glavnoga tajnika Međunarodne paneuropske unije.

Skupštini je nazočilo 14 izaslanika iz Hrvatske. Skupština se zauzela da se što prije u Europsku uniju integriraju Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Paneuropska unija promiče načelo supsidijarnosti i tri temeljne odrednice zajedničkoga europskoga identiteta: grčku filozofiju, rimsku pravnu stečevinu i kršćansku vjeru.

Pročitajte više.

 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS