Objavljeno: 19. 11. 2019. u 10:59
M. Krajina

Svečanom sjednicom privremenoga Znanstveno-nastavnoga vijeća u četvrtak 14. studenoga 2019. proslavljen je 27. dan Hrvatskih studija. Sjednicu je vodio pročelnik Hrvatskih studija Mario Grčević, uz supredsjedanje povjerenice za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Karoline Vrban Zrinski, povjerenika za znanost Ante Čovića, povjerenice za osiguravanje kvalitete, studijske programe i cjeloživotnu naobrazbu Lovorke Brajković, povjerenika za poslijediplomske studije Mislava Kukoča i povjerenika za nastavu i studente Darija Vučenovića.

Svečanu sjednicu svojim su dolaskom uveličali rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i prorektorica Mirjana Hruškar, prorektor Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta Emilio Marin, dekani i prodekani raznih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predstavnici znanstvenih ustanova, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića Olivera Majić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristian Turkalj, studenti, nastavnici, zaposlenici, vanjski suradnici i drugi prijatelji Hrvatskih studija.

Pročelnik Grčević u svojoj je pozdravnoj riječi istaknuo da su se Hrvatski studiji etablirali kao respektabilna sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, s izgrađenim sveučilišnim identitetom i definiranom vizijom i misijom u području znanosti i visokoga obrazovanja. Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damir Boras u svojem je pozdravnom govoru izrazio potporu Hrvatskim studijima i najavio da će Hrvatski studiji, možda već do konca ove godine, postati fakultetom i imati svoju potpunu autonomiju.

Pročelnik Grčević podnio je izvješće o radu u prethodnoj godini, a zatim je dodijelio Pročelnikovu nagradu najboljim studentima koju je primilo 13 studenata. Ukupno 30 studenata primilo je 14 Pročelnikovih priznanja za izvannastavne i projekte aktivnosti. U ime nagrađenih studenata zahvalio je Marino Erceg ističući da su Hrvatski studiji opravdali očekivanja brojnih studenata, a i njegova osobno.

Program je vodio asistent Davor Trbušić, a u glazbenom dijelu nastupili su članovi glazbene sekcije udruge "Bojna Frankopan". Bojna Frankopan bila je jedna od dviju prvih specijalnih postrojba Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, a djelovala je kao posebna jedinica do kraja 1992. godine. Ansambl Bojne Frankopan sastoji se isključivo od djece branitelja koja se stručno obrazuju u pjevanju i kojima drugi članovi Udruge pomažu u nastupima i aktivno sudjeluju u njihovu radu i razvoju. Uz pratnju Darija Sabola na glasoviru nastupili su Natalija Kralj koja je izvela himnu Republike Hrvatske, kći i otac Ivana i Hrvoje Sekulić s pjesmom A. Sikirića i D. Petrovića "Croatio, iz duše te ljubim", te Mario Filipović sa skladbom D. Britvića "Tvoja zemlja". Program je završen himnom "Gaudeamus igitur".

Ostale fotografije pogledajte u fotogaleriji proslave dana Hrvatskih studija 2019. godine

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic