Objavljeno: 28. 3. 2022. u 07:27
Administrator

Universitas

 

Broj 149 hrvatskih sveučilišnih novina Universitas obilježen je crnim florom (pasicom) u znak žalosti za pogibijom dvojice studenata Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu Nikole Michaela Sušca (20) i Jerka Kučića (22) i o njima piše na str. 15. U broju se osim toga može pročitati:

– Stjepan Lakušić izabran za 84. rektora Sveučilišta u Zagrebu, na razdoblje od 2022. do 2026. (str. 3)

– Izabrani rektor Lakušić: „Sveučilište je jamac gospodarskoga razvoja i kvalitete života“ (str. 4–5)

– Senat Sveučilišta u Zagrebu odbacio Nacrt zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti (str. 7)

– Tribina o autonomija sveučilišta i znanstvenih istraživanja (str. 8)

– Podkist, uspješan Podcast zagrebačkoga Fakulteta elektrotehnike i računarstva (str. 10–11)

– Potpora Sveučilišta u Zagrebu Ukrajini (str. 12)

– Zaključak Vijeća Fakulteta hrvatskih studija o ruskoj agresiji na Ukrajinu i solidarnosti s ukrajinskim narodom i akademskom zajednicom (str. 12)

– Na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu proveden međunarodni program interdisciplinarnoga pristupa u istraživanju odnosa tijela i uma (str. 15)

– Subesjeda s uglednim njemačkim filozofom i bioetičarem Thomasom Sörenom Hoffmannom (str. 18–20)

– Puštena u rad nova aplikacija za plaćanje u menzama Studentskoga centra u Zagrebu WeaPay (str. 21)

– Branka Bartolić: „Teška vremena su izazov da postanemo bolji ljudi“ (str. 22–23)

– Mirna Sabljar: „Kad odrastem želim biti znanstvenica“ (str. 24)

– Luka Janeš: „Vino kao supstancija Europe“ (str. 24–25).

PDF broja 149 može se preuzeti ovdje.

Svi dosadašnji brojevi Universitasa, od travnja 2009., s nizom popularno-znanstvenih i stručnih priloga, mogu se pronaći ovdje, a od broja 96 (listopad 2017.) u PDF-u ovdje.

Teme iz hrvatskoga akademskoga života dostupne su i na informativno-znanstvenom portalu Universitas, Facebooku i Twitteru. Tamo se predstavljaju događaji na Sveučilištu u Zagrebu, s osobito uspjesi, postignuća i projekti studenata, znanstvenoga i nastavnoga osoblja. Svrha je digitalnih platformi Sveučilišta dinamičnija objava različitih sadržaja vezanih uz djelovanje Sveučilišta u Zagrebu, njegovih sastavnica, znanstvenih i odgojno-obrazovnih ustanova u digitalnom okružju.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic