Objavljeno: 3. 8. 2021. u 13:19
Administrator


Radosni što će se otvaranjem Pelješkoga mosta konačno ostvariti sloboda kretanja osoba i robe po hrvatskom kopnu prisjećamo se riječi kardinala Kuharića od 5. kolovoza 1995.: 

 • "Godine su prolazile. Mnogi su pregovori vođeni, ali nisu donijeli nikakva rješenja. Nijedan prognanik kroz četiri godine nije mogao dođi na svoje.
  Hrvatski narod nije želio rat, želio je ostvariti svoje puno pravo da bude slobodan i neovisan u svojoj domovini. Iz Hrvatske nije došla inicijativa za rat niti želja da se tuđe osvoji. Objektivno i pošteno sudeći, Hrvatska je žrtva nepravednog napada. Taj je napad prouzročio neopisive patnje pojedincima, obiteljima i cijelom narodu. 

  Načelo samoobrane je pravo koje se ne može zanijekati nijednoj žrtvi nepravednog nasilja. Svaka pravna država dužna je osigurati normalan život u slobodi i miru svim svojim građanima dozvoljenim sredstvima. U Hrvatskoj je taj normalan život bio zakočen okupacijom i prekidom vitalnih prometnica.

  Postoji moralno pravo samoobrane, postoji i moralna dužnost da ta samoobrana bude u granicama etičkih normi, da ne prijeđe u mržnju i osvetu, da poštuje moralna načela u odnosu prema protivniku i njegovoj imovini.

  Dosta je patnje! Dosta je suza i krvi! Dosta je rana i smrti!

  Usrdno molimo da svanu dani mira i pomirenja.“

Crveno je označeno državno područje koje je Hrvatska vojska oslobodila godine 1995.

 


Hrvatskim braniteljima, kolegicama i kolegama, zaposlenicima, suradnicima i prijateljima čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti!


                                                                                     dekan Stjepan Ćosić i prodekani Fakulteta hrvatskih studija

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS