Objavljeno: 17. 11. 2015. u 08:42
Danijela Vnučec Grdović
Tjedan međunarodnog obrazovanja

Institut za razvoj obrazovanja (IRO), ovlašteni EducationUSA centar u Hrvatskoj u suradnji s Američkim veleposlanstvom u Zagrebu, obilježava 16. Tjedan međunarodnog obrazovanja obrazovnim savjetovanjima o studiranju u SAD-u koja će se održati u Zagrebu, Osijeku i Varaždinu te online sajmom na kojem će se predstaviti više od 125 vrhunskih američkih sveučilišta. Tjedan međunarodnog obrazovanja zajednička je inicijativa U.S. Department of Education i U.S. Department of State koja se održava od 16. do 20. studenoga 2015. godine, a središnja poruka ovogodišnjeg Tjedna glasi „Međunarodno obrazovanje je za sve!“

 

Detaljan program svih događanja dostupan je na www.iro.hr i Facebook stranici EducationUSA Croatia (https://www.facebook.com/EducationUSA.Croatia)

SAD je i dalje svjetski lider u međunarodnom obrazovanju s preko 4.600 akreditiranih visokih učilišta, 20,3 milijuna upisanih studenata godišnje te rekordnih 974,926 međunarodnih studenata u akademskoj godini 2014./15. Broj međunarodnih studenata u SAD-u samo je od prošle godine porastao za izuzetnih 10%, što je najveća stopa rasta u proteklih 35 godina. Najtraženiji studijski programi na američkim sveučilištima su poslovno upravljanje i inženjerski smjerovi, a po broju međunarodnih studenata prednjače savezne države Kalifornija i New York. SAD se nalaze na šestom mjestu po broju hrvatskih studenata koji studiraju u inozemstvu, s 523 hrvatskih studenata na američkim visokim učilištima u ak. god. 2014./15. Više od polovine hrvatskih studenata u SAD-u pohađa preddiplomski studij, 31% diplomski i poslijediplomski studij, a preostalih 16% programe stručnog usavršavanja i druge obrazovne programe.

 

Uz to što je najpopularnija obrazovna destinacija za međunarodne studente, SAD snažno promovira prednosti mobilnosti u visokom obrazovanju te potiče akademsku mobilnost svojih studenata. Zanimljivo je spomenuti kako je broj američkih studenata na obrazovnim programima u Hrvatskoj porastao za nevjerojatnih 34,7% u ak. god. 2014./15. te iznosi ukupno 330 studenata.

IRO će u Tjednu međunarodnog obrazovanja posjetiteljima ponuditi raznolik program besplatnih obrazovnih savjetovanja o studiranju u SAD-u koja će se održati u Zagrebu, Osijeku i Varaždinu. Također će se održati i online sajam na kojemu će sudjelovati predstavnici više od 125 akreditiranih američkih visokih učilišta kao i posebna savjetovanja za uspješno polaganje testova i pisanje prijavnih eseja za studij u inozemstvu. Detaljan program svih događanja dostupan je na www.iro.hr i Facebook stranici EducationUSA Croatia (https://www.facebook.com/EducationUSA.Croatia).

*Izvor podataka: Institute for International Education (Open Doors 2015)

DETALJAN PROGRAM DOGAĐANJA TJEDNA MEĐUNARODNOG OBRAZOVANJA:

 

Ponedjeljak, 16.11.2015. od 13 do 19 sati (Osijek)

Dan međunarodnog obrazovanja u Osijeku

Lokacija: Ekonomski fakultet u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 7

Događanje organizira Ekonomski fakultet u Osijeku u suradnji s Institutom za razvoj obrazovanja u Zagrebu. Na Sajmu će se predstaviti EducationUSA centar u Hrvatskoj te Američko veleposlanstvo u Zagrebu, Agencija za mobilnost i programe EU, Ministarstvo za obrazovanje, znanost i sport Republike Slovenije, Veleposlanstvo Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, Veleposlanstvo Japana, British Council i DAAD - German Academic Exchange Service.

 

Utorak, 17.11.2015. od 14 do 15 sati (Zagreb)

Radionica pisanja akademskih eseja

Lokacija: Američka međunarodna škola u Zagrebu, Voćarska 106

Radionicu će održati bivša američka stipendistica Fulbright programa na studijskom posjetu u Hrvatskoj, u pratnji obrazovne savjetnice EducationUSA mreže

 

Srijeda, 18.11.2015. od 10 do 22 sata (online događanje)

EducationUSA CollegeWeekLive International Students Day, online sajam američkih sveučilišta

Registracije i pristup Sajmu: http://goo.gl/wJC9fl.

Na interaktivnom virtualnom sajmu predstavit će se više od 125 vrhunskih američkih sveučilišta, a savjete za upis na američka sveučilišta pružat će EducationUSA savjetnici iz cijelog svijeta.

 

Četvrtak, 19.11.2015. od 16 do 19:30 sati (Zagreb)

Besplatna obrazovna savjetovanja za studij u SAD-u

Lokacija: Institut za razvoj obrazovanja (IRO), Trg Nikole Zrinskog 9

  • 16:00 - 17:00 sati: Polaganje standardiziranih testova za studij u inozemstvu: TOEFL, IELTS, GMAT, GRE, SAT i ACT
  • 17:00 - 18:00 sati: Pisanje prijavnih eseja za upis na inozemna sveučilišta, bivša Fulbright stipendistica Anne Talavera
  • 18:00 - 19:30 sati: Vodič kroz studij u SAD-u: 5 koraka za upis na američka sveučilišta

Ulaz na sva događanja je slobodan, uz obaveznu prethodnu predbilježbu dolaska na pojedino savjetovanje u IRO-u putem e-maila na iro@iro.hr.

 

Petak, 20.11.2015. od 10 do 11 sati (Varaždin)

Radionica pisanja akademskih eseja

Lokacija: Prva gimnazija Varaždin, Petra Preradovića 14, Varaždin

Radionicu će održati bivša američka stipendistica Fulbright programa na studijskom posjetu u Hrvatskoj, u pratnji obrazovne savjetnice EducationUSA mreže.

 

***

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) već 16 godina pruža besplatne i nepristrane informacije o mogućnostima studiranja i financijske potpore za studij u Hrvatskoj i inozemstvu. IRO je dio mreže EducationUSA te pruža točne, sveobuhvatne i aktualne informacije o mogućnostima studiranja u SAD-u uz potporu U.S. State Departmenta i Američkog veleposlanstva u Zagrebu. Više informacija: www.iro.hr i educationusa.state.gov/

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic