DIV - portal za domovinske identitetske vrijednosti

Dobrodošli na DIV – portal za domovinske identitetske vrijednosti!

 

Pred vama je portal koji je namijenjen svima onima koji se zalažu za očuvanje hrvatskoga nacionalnoga identiteta izvan Domovine. Na portalu ćete moći čitati o djelovanjima na Fakultetu hrvatskih studija vezanima uz njegovanje i očuvanje svih sastavnica nacionalnoga identiteta među mlađim naraštajem hrvatskih iseljenika.

Portal će se obogaćivati novim materijalima i rubrikama pa vas pozivamo da svojim idejama, prilozima, sugestijama i komentarima podržite našu inicijativu i u što većem broju se uključite u rad portala.

 

Urednice

Rona Bušljeta Kardum, Monika Komušanac i Lidija Bogović

 


Objavljeno: 17. 6. 2024. u 08:49
Administrator

Ministarstvo demografije i useljeništva objavilo je 14. lipnja 2024. godine Odluku o dodjeli financijske potpore za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2024. godinu. Odluka se odnosi na programsko područje poticanja povratka i integracije Hrvata izvan Republike Hrvatske i njihovih potomaka u društveni i gospodarski život Republike Hrvatske.

Temeljem navedene Odluke, projektu Fakulteta hrvatskih studija pod naslovom SUVREMENE MIGRACIJE, IDENTITET I POVRATAK: istraživanje percepcije nacionalnoga identiteta i povratka iz perspektive recentnih hrvatskih iseljenika u Republici Irskoj, dodijeljena je financijska potpora u iznosu od 7.050,00 eura.

Cilj je projekta utvrditi hijerarhijsku važnost čimbenika povratnih ili ponovnih migracija recentnih hrvatskih iseljenika u Irskoj prema standardnoj tipologiji migracija. Osim toga, projekt će obuhvatiti i istraživanje percepcije hrvatskoga nacionalnoga identiteta i različitih oblika suvremene identifikacije, s osvrtom na nove obrasce iskazivanja nacionalne pripadnosti. Realizacija projektnih aktivnosti doprinijet će razumijevanju i očuvanju ukupnoga hrvatskoga etničkoga i kulturnoga identiteta (prostorno disperziranoga) u okviru europskih i globalnih vrijednosti. S druge strane, empirijska saznanja o hrvatsko-irskom migracijskom modelu će poslužiti za razumijevanje specifičnih prostornih i vremenskih odrednica suvremenih migracija iz Hrvatske.

Voditeljica projekta je doc. dr. sc. Monika Komušanac, pročelnica Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo, a suvoditeljice izv. prof. dr. sc. Rona Bušljeta Kardum s Odsjeka za odgojno-obrazovne znanosti te dr. sc. Lidija Bogović s Odsjeka za kroatologiju.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic