DIV - portal za domovinske identitetske vrijednosti

Dobrodošli na DIV – portal za domovinske identitetske vrijednosti!

 

Pred vama je portal koji je namijenjen svima onima koji se zalažu za očuvanje hrvatskoga nacionalnoga identiteta izvan Domovine. Na portalu ćete moći čitati o djelovanjima na Fakultetu hrvatskih studija vezanima uz njegovanje i očuvanje svih sastavnica nacionalnoga identiteta među mlađim naraštajem hrvatskih iseljenika.

Portal će se obogaćivati novim materijalima i rubrikama pa vas pozivamo da svojim idejama, prilozima, sugestijama i komentarima podržite našu inicijativu i u što većem broju se uključite u rad portala.

 

Urednice

Rona Bušljeta Kardum, Monika Komušanac i Lidija Bogović

 


Objavljeno: 30. 4. 2022. u 13:30
Administrator

 

Na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, u organizaciji Odsjeka za odgojno-obrazovne znanosti i Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo, 29. travnja 2022., uspješno je održan okrugli stol na temu Hrvatska nastava u inozemstvu – važnost, izazovi i potrebe.

Ideja za organizacijom okrugloga stola proizašla je iz projekta Dani domovinskoga odgoja i kulture u iseljeništvu za koji je financijska sredstva, Fakultetu hrvatskih studija, odobrio Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Okruglim stolom imalo se za cilj potaknuti raspravu o važnosti i ulozi hrvatske nastave u inozemstvu posebice po pitanju očuvanja nacionalnoga identiteta među djecom hrvatskih iseljenika. Imajući u vidu da je ovladavanje pisanom i usmenom komunikacijom na hrvatskom jeziku važan društveni, ali i kulturni vid nacionalnoga identiteta naglasak je stavljen i na hrvatski kao ini jezik. Uz rečeno, na okruglome stolu problematizirali su se izazovi provođenja hrvatske nastave u inozemstvu, didaktičko-metodičke osobitosti učenja i poučavanja te potreba revidiranja temeljnoga dokumenta po kojemu se osmišljava i provodi hrvatska nastava u inozemstvu.

Neki od zaključaka okrugloga stola Hrvatska nastava u inozemstvu – važnost, izazovi i potrebe su isticanje važnosti kvalitetnije suradnje među institucijama u državi koje mogu doprinijeti unaprjeđenju hrvatske nastave u inozemstvu, potreba poboljšanja materijalnoga statusa učitelja hrvatske nastave u inozemstvu kao i potreba revidiranja Kurikuluma hrvatske nastave u inozemstvu. Također se, posebno, naglasila nužnost uvođenja posebnih edukacija, za sadašnje i buduće učitelje hrvatske nastave u inozemstvu, kojima bi se omogućilo stjecanje dodatnih kompetencija potrebnih za savladavanje izazova koje nosi proces poučavanja i učenja u okviru hrvatske nastave u inozemstvu.

Osim stručnjaka koji se bave problematikom hrvatske nastave u inozemstvu, putem poveznice na okruglome stolu sudjelovali su i učitelji hrvatske nastave u inozemstvu koji su se nakon izlaganja pozvanih sudionika uključili u raspravu.

S obzirom na aktualnost teme i veliki broj zainteresiranih za problematiku predstavljenu na okruglome stolu, vjerujemo da će održani okrugli stol rezultirati kako novim suradnjama tako i još većim projektima, a sve u svrhu što kvalitetnije realizacije hrvatske nastave u inozemstvu, istaknula je doc. dr. sc. Rona Bušljeta Kardum.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS