O nama

Studij sociologije osnovan je 1992. godine i čini jednu od temeljnih disciplina Fakulteta hrvatskih studija. Koncepcija studija sociologije usmjerena je na korištenje socioloških teorija i metodologije društvenih znanosti u razumijevanju društvenih procesa i fenomena u specifičnome kontekstu hrvatskoga društva te komparativno u europskoj i globalnoj perspektivi. Svojim je obrazovnim ishodima studij sociologije usmjeren na osposobljavanje kvalitetnoga sociološkoga istraživačkoga kadra opskrbljenoga profesionalnim istraživačkim i analitičkim vještinama nužnima za produktivan rad u javnom i privatnom sektoru. Preddiplomska i diplomska razina studija sociologije ustrojene su prema suvremenim međunarodnim znanstvenim standardima.


Objavljeno: 8. 5. 2024. u 10:08
Administrator

Docentica Marica Marinović Golubić, docent Ivan Perkov i asistentica Marija Zelić, zajedno sa studenticama diplomskog studija Uršulom Čulinović, Enom Mikolčić, Silviom Rajković i Petrom Selnik, imali su priliku sudjelovati u provedbi studije „Istraživanje stavova, uzroka i motivacije lokalnog stanovništva na kvarnerskim otocima za napuštanje stočarstva/nastavak bavljenja stočarstvom“.

Terensko istraživanje uključivalo je anketiranje stočara, razgled udaljenih pašnjaka, te promatranje aktivnosti stočara na Krku, Cresu i Lošinju. Dio je to većeg projekta udruge Biom kojem je cilj poboljšati uvjete gniježđenja i preživljavanja posljednje preostale populacije bjeloglavog supa u Hrvatskoj. Sup je strvinar te se hrani uginulim životinjama, a na Kvarneru su to najčešće ovce. Što je manji broj stočara, to je manje ovaca, odnosno, manje bjeloglavih supova.
Odmak je to od uobičajenih gradskih terenskih istraživanja na koje su profesori i studenti navikli te je bilo i isprljanih cipela, posrtanja po kamenom terenu, nabadanja na trnje i propuhanih glava. Ipak, uz predivne krajolike i priliku da upoznamo ove životinje izbliza nismo osjetili navedene izazove kao neugodne, već kao dio nama nesvakidašnjeg pastirskog života.


 


 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic