O nama

Studij sociologije osnovan je 1992. godine i čini jednu od temeljnih disciplina Fakulteta hrvatskih studija. Koncepcija studija sociologije usmjerena je na korištenje socioloških teorija i metodologije društvenih znanosti u razumijevanju društvenih procesa i fenomena u specifičnome kontekstu hrvatskoga društva te komparativno u europskoj i globalnoj perspektivi. Svojim je obrazovnim ishodima studij sociologije usmjeren na osposobljavanje kvalitetnoga sociološkoga istraživačkoga kadra opskrbljenoga profesionalnim istraživačkim i analitičkim vještinama nužnima za produktivan rad u javnom i privatnom sektoru. Preddiplomska i diplomska razina studija sociologije ustrojene su prema suvremenim međunarodnim znanstvenim standardima.


Objavljeno: 2. 6. 2019. u 16:30
Uređeno: 6. 7. 2019. u 12:38
Ivan Perkov
Gostujuće predavanje: prof. dr. Zoran...

U sklopu kolegija "Društveno odgovorno djelovanje" čiji su nositelji prof. dr. Renato Matić i Ivan Perkov, mag. soc. uz suradnju asistenta Erika Brezovca, mag. soc., u ponedjeljak, 3. lipnja 2019. održano je gostujuće predavanje prof. dr. Zorana Zoričića, vodećega hrvatskoga stručnjaka za prevenciju, suzbijanje i liječenje ovisnosti.

Pred prepunom dvoranom Čakovec Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, prof. Zoričić je održao zannimljivo i interaktivno predavanje o problemima povezanima s ovisnostima. Naglasak predavanja bio je na ovisnostima među mladima.

 

 

Bilo je govora o alkoholizmu kao jednom od najvećih hrvatskih javnozdravstvenih problema, o kockanju, narkoticima i pušenju, ali i o nekim novim oblicima ovisnosti kao što su ovisnosti o internetu i društvenim mrežama. Predavanje je popraćeno poučnim iskustvima i anegdotama iz bogatog iskustva prof. Zoričića u liječenju ovisnika svih profila. Studenti su dobili priliku upoznati i metode liječenja ovisnosti, a ponuđeno im je i sudjelovanje u nekima od aktivnosti povezanima s prevencijom i liječenjem ovisnosti.

Profesor Zoran Zoričić vodeći je stručnjak s područja ovisnosti u zemlji, subspecijalist je za bolesti ovisnosti, predstojnik Zavoda za alkoholizam i druge ovisnosti na Klinici za psihijatriju KBC-a Sestre Milosrdnice, voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravlja za ovisnosti, izvanredni profesor Stomatološkog fakulteta i Više medicinske škole, voditelj  Kolegija za bolesti ovisnosti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta,  predavač na doktorskom studiju Kineziološkog fakulteta.

Predsjednik je Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti pri Hrvatskom liječničkom zboru i Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, kojeg je kroz zadnjih deset godina revitalizirao. Utemeljitelj je i voditelj „Ljetne alkohološke škole“, a dao je značajan doprinos i u organiziranju nekoliko međunarodnih Alpe-Adria kongresa o bolestima ovisnosti.

Dopredsjednik je WACAT-a - svjetskog udruženja klubova liječenih alkoholičara. Kodirektor je međunarodne specijalističke škole o ovisnostima u Kotoru, u Crnoj Gori, koja se odvija pod pokroviteljstvom „Europskog centra za mir i razvoj organizacije Ujedinjenih naroda.“ Napisao je sveučilišni udžbenik, te je koautor više udžbenika i stručnih knjiga i stotinjak znanstveno-stručnih radova.  Osnivač je psihosocioterapijskih  grupa KLOK-a, oglednog modela za tretman patoloških kockara.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic