Društvo i održivost
Šifra: 130891
ECTS: 4.0
Nositelji: doc. dr. sc. Ivan Perkov
Izvođači: doc. dr. sc. Ivan Perkov - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Ovaj interaktivan i multimedijalan kolegij započinje prikazom znanstvenih opažanja o klimatskim promjenama i njihovim budućim projekcijama te debatom o klimatskim promjenama kao epistemološkom i etičkom pitanju. Klimatskim promjenama se zatim pristupa kroz propitivanje dominantnog razvojnog modela, uvodeći studente u suvremene rasprave o ograničenjima ekonomskog rasta, inačicama kapitalizma, te vezanih fenomena nejednakosti, orijentacija prema održivosti, potrošačkom društvu i pitanjima društvene pravednosti. Oslanjajući se na uvide iz ekološke ekonomije, političke ekologije i suvremenih društvenih teorija otvaraju se perspektive alternativnih razvojnih modela koji polaze od ograničenosti prirodnih resursa.
Političke implikacije postojećeg razvojnog modela kao ekološki neodrživog čine fokus sljedećeg bloka u kolegiju, u kojem se razmatra širok repertoar politika osporavanja od prosvjeda i društvenih pokreta, preko umjetničkih praksi do oblikovanja novih javnih politika i političkih aktera koji zagovaraju zaokret prema održivosti. Posebna se pažnja ovdje pridaje i obrazovanju za održivi razvoj. Zaključni dio kolegija čini promišljanje budućeg društva u okvirima literature o utopiji/distopiji.
Interdisciplinarnost kolegija proizlazi iz povezivanja uvida iz sociologije, ekonomije, politologije, filozofije i osnova fizikalnih znanosti kako bi se prepoznala kompleksnost povezanosti prirodnog i društvenog svijeta i identificirali alternativni modeli razvoja.
Ishodi učenja:
Literatura:
 1. , Barker, T., Scrieciu, S., Taylor, D.; Climate Change, Social Justice and Development; Development 51 (2008), str. 317-324, , , .
Preporučena literatura:
 1. , Beck, U.; Climate for Change, or How to Create a Green Modernity?; Theory, Culture and Society 27 (2010), str. 254-266, , , .
 2. , Cook, J.; Scientific guidebook through global warming scepticism (selected chapters); HMD (2013), , , .
 3. , Demos, T. J.; Art After Nature.; Artforum (2012), , , .
 4. , Domazet, M., V. Cvijanović, D. Dolenec; What kind of growth, what kind of degrowth: the case of Croatia reconsidered .; Green European Journal (2012), , , .
 5. , Dresner, S.T; he Principles of Sustainability (selected chapters); Earthscan (2008), , , .
1. semestar Ne predaje se
SOC (17098) - Izborni kolegiji (1. godina) - Redovni studij - Sociologija

2. semestar
SOC (17098) - Izborni kolegiji (1. godina) - Redovni studij - Sociologija
Obavezni predmet - Redovni studij - Sociologija

3. semestar Ne predaje se
SOC (17099) - Izborni kolegiji (2.godina) - Redovni studij - Sociologija

4. semestar
SOC (17099) - Izborni kolegiji (2.godina) - Redovni studij - Sociologija
Termini konzultacija:
 • doc. dr. sc. Ivan Perkov:

  Srijeda (13.00 - 14.00 h) i po dogovoru e-mailom

  Lokacija: 010
Obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic