Objavljeno: 17. 5. 2024. u 10:27
Administrator

Poštovane studentice i studenti,

došli smo do saznanja da je u zadnje vrijeme došlo do povećanja phishing, blackmail/sextortion napada te vas želimo podsjetiti na važnost budnosti prilikom rukovanja elektroničkom poštom. Vaša sigurnost na internetu je naš prioritet, stoga vas molimo da pažljivo pročitate sljedeće informacije i upute.

Kako prepoznati sumnjivu e-poštu:

  • Nepoznati pošiljatelj: Ako ne prepoznajete pošiljatelja, budite oprezni pri otvaranju emaila.
  • Neobični zahtjevi: Ako su u e-pošti traže osobne informacije, financijski podatci ili direktne akcije poput klikanja na poveznice ili preuzimanje datoteka, to može biti znak phishinga.
  • Pravopisne i gramatičke greške: Često su e-pošte s malicioznim namjerama puni pravopisnih grešaka i čudnih formulacija.
  • Uznemirujući sadržaj: Ako e-pošta sadrži alarmantne tvrdnje koje vas potiču na brzu akciju, to može biti taktika za izazivanje panike.

Što učiniti ako primite uznemirujuću ili sumnjivu e-poštu:

  • Ne odgovarajte na email. Ako niste sigurni u autentičnost poruke, najsigurnije je da ne odgovarate.
  • Ne klikajte na poveznice niti ne preuzimajte datoteke iz neprovjerenih izvora.
  • Obavijestite nadležne osobe. Ako primite bilo što što vam se čini sumnjivo, molimo vas da to odmah prijavite našoj službi na e-poštu
  • Obrišite e-poštu

Za sve daljnje upite slobodno kontaktirajte Računalnu službu. 

Zahvaljujemo na pažnji i suradnji u održavanju sigurnog i zdravog digitalnog okruženja na našem Fakultetu.

Srdačno,

Računalna služba

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic