Objavljeno: 16. 5. 2024. u 13:49
Administrator

Razgovori ugodni nam se opet vraćaju u prostorije FHS-a!

U utorak, 14. svibnja 2024. godine u dvorani Velebit Fakulteta hrvatskih studija održani su „Razgovori ugodni o moliškim Hrvatima“. Događaj je organiziran u suradnji Udruge studenata Fakulteta hrvatskih studija „Studia Croatica“ i Udruge studenata demografije i hrvatskoga iseljeništva „Populus“. Nastavak je to projekta kojeg „Studia Croatica“ provodi od 2020. godine.

Manjinsku zajednicu Hrvata u Italiji predstavile su: doc. dr. sc. Marta Račić, vanjska suradnica na Odsjeku za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Fakulteta hrvatskih studija i Francesca Sammartino, mag. educ. philol. croat. et ital., asistentica i doktorandica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te predsjednica Zaklade „Agostina Piccoli“, i sama pripadnica moliškohrvatske zajednice.

Kako je istaknuto, Hrvati su se u nekoliko valova krajem 15. i početkom 16. stoljeća iseljavali s područja između rijeka Cetine i Neretve. Migracije su bile uzrokovane osmanlijskim osvajanjima kao potisnim faktorom iz unutrašnjosti. Iako su doseljeni Hrvati u to vrijeme naselili šire područje talijanskoga juga prema unutrašnjosti od grada Termolija na jadranskoj obali, danas se, ponajprije zahvaljujući izoliranosti od većih centara, ta zajednica održala u tri naselja: Kruču (tal. Acquaviva Collecroce), Mundimitru (Montemitro) i Filiću (San Felice del Molise).

Spomenuta sela broje manje od 2.000 stanovnika, s time da otprilike polovina njih govori moliškohrvatskim jezikom (dijalektom), što ju čini jednom od najmanjih etničkih zajednica u Europi, iako je u Italiji službeno priznata kao povijesna jezična manjina. Tek 1990-ih godina započeo je proces buđenja svijesti o vlastitom identitetu, ponajprije zahvaljujući pojedincima poput Agostine Piccoli, Antonija Sammartina, kasnije i Zakladi „Agostina Piccoli“, drugim hrvatskim udrugama, ali i Republici Hrvatskoj.

Bez obzira na brojnost, zajednica je iznimno aktivna. Posebno je istaknut rad u području kulture, jezika i književnosti: objavljivanje rječnika moliškohrvatskoga govora Mundimitra, gramatike moliškohrvatskoga dijalekta, etnografskih studija, literarnih zbirki i dr. Jedna od vrijednosti je i glazbena skupina KroaTarantata, osnovana 2010. godine koja povezuje dva identiteta - hrvatski i talijanski, njegujući tradicionalni i moderni izričaj.

Na kraju je auditorij imao prilike čuti jednu pjesmu na izvornom dijalektu koju je pročitala Giulia Sammartino.

O „Razgovorima ugodnim o moliškim Hrvatima“ izvijestila je Zaklada „Agostina Piccoli“ putem Facebook stranice dvojezičnog časopisa Riča živa/Parola viva, a videozapis skupa možete pogledati na poveznici.

 

David Car, univ. bacc. hist

.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic