Objavljeno: 3. 12. 2021. u 12:11
Vanja Kopilaš

Poštovani i dragi studenti,

izrazita mi je čast i zadovoljstvo pozvati vas na Prvu nacionalnu konferenciju o palijativnoj skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji s međunarodnim sudjelovanjem, koja će se pod nazivom „Branitelj za branitelja“ održati 10. i 11. prosinca 2021. godine u Osijeku, u prostorijama Vikarijata.  

Prije sedam godina započeli smo s javno-zdravstvenim projektom „Na prvoj crti zdravlja“, kroz koji na razne načine nastojimo promovirati važnost zaštite i unapređenja zdravlja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, kao posebno vulnerabilne skupine. Pokretač ovog projekta je bio Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (CEPAMET), a vremenom je okupio više od stotinu institucija i nevladinih organizacija. Kroz projekt smo, između ostaloga, organizirali dva nacionalna kongresa posvećena ovoj temi, nekoliko desetaka tribina i okruglih stolova, multimedijalne aktivnosti u kojima smo nastojali putem umjetnosti senzibilizirati struku i javnost o ovom važnom problemu, a uz izdavanje i nekoliko stručnih knjiga posebno naglašavamo i online edukaciju stručnjaka i šire javnosti u doba pandemije koja još uvijek traje.

Nakon što su održani i prvi skupovi posvećeni edukaciji branitelja kao volontera u palijativnoj skrbi, kao i poslijediplomski tečaj trajnog medicinskog usavršavanja kojeg je prije nekoliko mjeseci završilo 60 stručnjaka, smatramo da je došlo vrijeme da se okupimo na nacionalnoj konferenciji  o palijativnoj skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, kako bismo izmijenili informacije o sadašnjoj situaciji i donijeli zaključke i prijedloge o mogućnostima daljnjeg unapređenja palijativne medicine i palijativne skrbi za ovu populaciju.

Obzirom da smo još uvijek suočeni s pandemijom, odlučili smo se za hibridnu konferenciju na kojoj se može sudjelovati uživo ili putem platforme Zoom.

U prilogu se nalaze osnovne informacije o konferenciji, a sve detaljnije informacije biti će uskoro dostupne na web stranici www.braniteljzabranitelja2021.com

Pozivamo Vas da nam se priključite. Kotizacija za studente je 100,00 kn.

Uvjereni smo da će ovaj skup biti važan korak za što kvalitetnije i bolje pomaganje potrebitima, a u ovom slučaju ljudima koji su nesebično izlagali svoj život i zdravlje u ratu, a sada boluju od neizlječivih bolesti.  Sa sloganom „Ostani uz mene“ započeli smo 2009. godine svoj hod prema razvoju palijativne medicine. Onda su se godinama nizali slogani poput sljedećih: Čini dobro - osjećaj se dobro, Brinimo zajedno, Snaga ljudi - činiti dobro, Na prvoj crti zdravlja, Zajedno u ratu - zajedno u zdravlju…

U tom duhu, pokažimo da smo spremni zajednički skrbiti o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji te da ćemo ostati uz njih do kraja.

Vidimo se u prekrasnom Osijeku.

Prof. dr. sc. Marijana Braš, prim. dr. med.

Predsjednica Organizacijskog odbora

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic