Objavljeno: 30. 11. 2021. u 14:55
Josip Papak

Dimitrije Popović, slikar i pisac, rođen je 4. ožujka 1951. godine na Cetinju. Završio je studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. godine. Tijekom boravka u Parizu slikar Dado Đurić ga upoznaje s pariškim kolekcionarom Jeanom Davrayom. U sastavu njegove zbirke izlaže 1978. godine u galeriji Alexander Braumüller sa Salvadorom Dalijem, Ernstom Fuchsom, Victorom Braunerom, Dadom Đurićem, Leonorom Fini i drugim umjetnicima. U Pforzheimu 1982. godine Galerija Liberta i Universal Fine Arts iz Washingtona organiziraju mu zajedničku izložbu crteža  i grafika sa Salvadorem Dalijem. Iste godine u povodu velikog jubileja „Leonardo a Milano 1482–1982“ izlaže ciklus radova „Omaggio a Leonardo“ u milanskoj Palazzo Sormani. Povodom 27. umjetničkog festivala „Due mondi“ grad Spoleto, u kojem se taj festival održava, organizira mu izložbu slika, crteža i grafika. U godini „Jubileja 2000. godina kršćanstva“ izlaže u Rimu ciklus raspeća „Corpus Mysticum“ u Sant Andrea al Quirinale, Santa Maria del Popolo – l'Agostiniana arte sacra conteporanea i u Pantheonu. Jedan je od sedamnaest umjetnika, likovnih kritičara i filozofa (M. Botta, M. Cacciari, M. Paladino i P. Portoghesi) koji su pozvani da odgovore na „Pismo pape Ivana Pavla II. umjetnicima“. Odgovori su objavljeni u knjizi „Umjetnici odgovaraju papi Ivanu Pavlu II.“, izdavač Le monografie di Arkitekton (SRI spa, Milano, 2003.).

Do sada je priredio sedamdesetak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, te sudjelovao na dvjestotinjak skupnih. Dobitnik je trideset domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja. O djelu Dimitrija Popovića do sada je objavljeno trinaest monografija te snimljeno petnaest dokumentarnih filmova.

Objavio je knjige eseja Veronikin rubac (Matica hrvatska, Zagreb, 1996.), Smrt u slikarstvu (Matica hrvatska, Zagreb, 2001.), Corpus Mysticum (Prometej, Zagreb, 2007.), Blud i svetost (Naklada Ljevak, Zagreb, 2010.), Eros, krv i svetost (Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Podgorica, 2017.), knjigu Priče iz Arkadije, (Ex libris, Zagreb, 2005.), roman Raspeće strasti (Naklada Ljevak, Zagreb, 2008.), knjigu proze Smrt Danila Kiša (VBZ, Zagreb, 2011.), pripovijetke Luča Njegoševe noći (Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, Zagreb, 2012.), Proces Kafkinoga Preobražaja (Antibarbarus i Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, Zagreb, 2013.), roman Ljubičasto ogledalo (PEN centar, Cetinje, 2015.), knjige odabrane proze Uokvirene riječi (Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Podgorica, 2018.) i Labirinti sjećanja (Litteris, Zagreb, 2018.).

Roman Ljubičasto ogledalo nagrađen je za najbolju knjigu na prvome Međunarodnom sajmu knjiga – Podgorica 2015. Knjiga eseja Eros, krv i svetost nagrađena je za najbolju ediciju na Međunarodnom sajmu knjiga u Podgorici 2017. godine. Priča Porođaj nagrađena je trećom nagradom na natječaju za kratku priču „Ranko Marinković“ Večernjeg lista – Zagreb, 2010. Priče Orhideja (2012.) i Omča (2013.) nagrađene su drugom nagradom „Ranko Marinković“ Večernjeg lista – Zagreb.

Dimitrije Popović je član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Ruske akademije književnosti, Slavenske akademije književnosti i umjetnosti (Bugarska), crnogorskog PEN centra i Hrvatskog društva pisaca.

Poveznica na plakat

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic